Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση για το σύνολο του 2024 και όχι μόνο. Διότι πέραν των ευχών περιελάμβανε και άλλα μηνύματα, με πολλούς μάλιστα αποδέκτες, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει τις προθέσεις του αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που επιδιώκει να φέρει εις πέρας.
Με αιχμή την οικονομία και τα δεδομένα που δημιουργούν οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε έτοιμος να θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας προβλήματος για τους Έλληνες, την ακρίβεια, χαρακτηρίζοντας τον καινούργιο χρόνο πρόλογο «μιας άλλης εποχής, με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους».
Μίλησε για τις προκλήσεις των καιρών όπως αυτές καταγράφονται, κάνοντας λόγο για «αχαρτογράφητα νερά, μέσα στα οποία η Ελλάδα καλείται να χαράξει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις» και αφού ξεκαθάρισε πως η πολιτεία θα είναι στο πλευρό των πολιτών επενδύοντας με αυτόν τον τρόπο στην ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, αναφέρθηκε πέραν των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία και στο κράτος, με έμφαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ψηφιοποίηση ακόμη και την επιστολική ψήφο που θα ισχύσει στις ευρωεκλογές.
Αυτό που κυριάρχησε στο μήνυμα του πρωθυπουργού είναι η αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις. «Ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» είπε προσθέτοντας:
«Γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης».
Για να υπογραμμίσει ότι «απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς. Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις τού χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές».
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του μηνύματός του. Που απευθύνεται σε πολλούς ή, καλύτερα, σε όλους. Και αφορά το σύνολο των τομών που απαιτούνται και οι οποίες θα επιχειρηθούν στο βάθος της τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως σε εμβληματικές παρεμβάσεις θα υπάρξουν, όπως υπάρχουν ήδη, αντιδράσεις.
Γνωρίζει για παράδειγμα ότι στο θέμα των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων κάποιοι θα ξεβολευτούν αφού για παράδειγμα θα χάσουν μια… πελατεία που εντός της χώρας αξιοποιούσαν για μικροκομματικούς λόγους. Κάποιοι θα κληθούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού που στο τέλος της ημέρας θα κρίνει και το παραγόμενο έργο.
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Μικρές βολεμένες συντεχνίες θα επιχειρήσουν να βάλουν φρένο σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση. Θα έχουν μάλιστα και κομματική στήριξη από τους λαϊκιστές που αδυνατούν να παράγουν προτάσεις και καθαρό προγραμματικό λόγο. Ακόμη και εντός της κυβερνώσας παράταξης κάποιοι θα ενοχληθούν.
Προς όλους όμως το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές: δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει σε παρεμβάσεις και αλλαγές που θα ωφελήσουν την πλειοψηφία. Τους πολλούς, όπως σημειώνει, που επιζητούν ένα καλύτερο αύριο έχοντας βελτιώσει την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης σήμερα.
Το μήνυμα είναι σαφές και αφορά όλους…