Το 2023 ήταν ένα εκλογικό έτος κατα το οποίο επιβεβαιώθηκε η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή, ο ΣΥΡΙΖΑ περιήλθε σε δίνη πτώσης και διάσπασης ενώ γενικότερα η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να βρει το βηματισμό της. Έτσι οι πολίτες έδωσαν εντολή για μεταρρυθμίσεις και αλλαγή του κράτους στην κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε το μήνυμα, υλοποιώντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, με εμβληματικές αλλάγες για το 2024.
Με την αρχή του έτους εφαρμόζονται σημαντικά οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών με μόνιμο χαρακτήρα. Για πρώτη φορά, μετά από 14 έτη, οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν αυξήσεις στη μισθοδοσία τους ενώ πρόσθετη αύξηση 20% θα δουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι στο ΕΣΥ για τις εφημερίες. Παράλληλα από 1/1/2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις, ενώ αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000€ ανά τέκνο για οικογένειες με παιδιά.
Τους πρώτους μήνες του έτους θα αποφασιστεί και η νέα αύξηση του βασικού μισθού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο νέος μισθός θα κινηθεί γύρω στα 820€ και θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο. Επιπλέον από το νέο έτος ισχύει η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές ενώ σε ισχύ τίθεται και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Επιπλέον οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά 3% ενώ καταργείται το χαράτσι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Τέλος αυξάνεται κατά 8% και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία, το μέρισμα ανάπτυξης θα μεταφράζεται σε μόνιμη και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους πολίτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις εντός του 2024.
Τα 5 πρώτα νομοσχέδια
Τα 5 πρώτα νομοσχέδια του έτους περιλαμβάνουν εμβληματικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους. Το πρώτο αφορά τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και από το 2025 θα ανοίξουν τα πρώτα μη κρατικά ΑΕΙ, με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Ήδη μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στην χώρα μας, δημιουργώντας πρότυπες σχολές υψηλής ποιότητας.
Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει καταλυτικά τη δημοκρατία στη χώρα μας είναι η επιστολική ψήφος. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί έως τον Φεβρουάριο και αρχικά θα προβλέπει δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και σε εθνικά δημοψηφίσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και για τις εθνικές εκλογές. Ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο είναι οι μεγάλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία. Αυστηροποιούνται οι ποινές, προβλέπεται μια μόνο αναστολή για κάθε δίκη, αλλάζει ο δικαστικός χάρτης, αίρεται το ακαταδίωκτο των τραπεζών, προστατεύονται οι δημόσιοι λειτουργοί που καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενώ θα είναι υποχρεωτική η έκτιση ποινών, δίχως αναστολή, για σημαντικά εγκλήματα.
Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου δημιουργούνται Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης με 60 πρότυπα campus σε όλη τη χώρα μέσω της ενοποίησης των επαγγελματικών Λυκείων και των ΙΕΚ, ενώ προβλέπεται καλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, νέες ειδικότητες, αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και ενσωμάτωση των αναγκών της τοπικής οικονομίας. Τέλος το νομοσχέδιο για το νέο χάρτη υγείας στο ΕΣΥ με τη διοικητική αναδιάρθρωση δομών με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών , τη δημιουργία 16 κέντρων τραύματος και 17 κέντρων περίθαλψης εγκεφαλικών ενώ δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με νέες κινητές μονάδες.