Μια θλιβερή διαπίστωση των τελευταίων ετών είναι η αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει δυναμικά και η κυβέρνηση ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι το περίφημο «Panic Button» ή «κουμπί Πανικού».


Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται πιλοτικά το τελευταίο έτος για συγκεκριμένες περιοχές. Στην πραγματικότητα είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με την οποία οι γυναίκες - θύματα βίας μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα και αθόρυβα την αστυνομία, σε περίπτωση κινδύνου της ζωής τους ή της σωματικής τους ακεραιότητας. Η εφαρμογή χορηγείται από τα αστυνομικά τμήματα καθώς και από τα συμβουλευτικά κέντρα για θύματα βίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 


Και πράγματι τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα: Σε περίπου ένα έτος λειτουργίας και με πιλοτική λειτουργία σε συγκεκριμένες περιοχές, η εφαρμογή χορηγήθηκε σε περίπου 1.000 θύματα βίας ενώ την χρησιμοποίησαν 146 γυναίκες, με την ΕΛ.ΑΣ. να ειδοποιείται άμεσα για την προστασία των θυμάτων. Μάλιστα σε αυτήν την ενεργητική πολιτική προστασίας των θυμάτων καταλυτικό ρόλο έπαιξε η νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία ξεκίνησε την εφαρμογή του «Panic Button» το 2022, από τη θέση της ως υφυπουργός Εργασίας, υπεύθυνη για θέματα ισότητας.


Επέκταση της εφαρμογής 


Μάλιστα από 1/1/2024 η εφαρμογή επεκτείνεται σε όλη την Αττική και τον νομό Θεσσαλονίκης καθώς και σε δήμους που έχει έδρα αστυνομική διεύθυνση, δηλαδή σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αξιοποίησε τα τεχνολογικά εργαλεία και τη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. 


Ωστόσο το «κουμπί πανικού» αποτελεί μόνο μια από τις πολλές δράσεις της κυβέρνησης για την προστασία των θυμάτων βίας. Μεταξύ άλλων τα τελευταία έτη έχουν δημιουργηθεί ειδικά τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία με στόχο την εξειδικευμένη βοήθεια στα θύματα, αυστηροποιήθηκε το νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας και της προστασίας ανηλίκων, αυξήθηκαν οι συμβουλευτικές δομές και τα κέντρα φιλοξενίας για θύματα βίας. Παράλληλα εντάχθηκαν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα θύματα βίας που διαμένουν σε ξενώνες, αποδεικνύοντας στην πράξη την ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης σχετικά με αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.