συρίγος (ο) 1. αυτός του οποίου τα λόγια διαστρεβλώνονται χάριν προπαγάνδας «εννοείται ότι ο Νίκος δεν είπε αυτά που του καταλογίζουν και ότι είναι άλλος ένας συρίγος» 2. αυτός που δεν μπορεί να ξεχωρίσει πότε μπορεί και πότε δεν μπορεί να πει κάτι «και προς Θεού μην τολμήσεις να τον ρωτήσεις μπροστά στην αραβωνιαστικά του αν είναι η ομορφότερη γυναίκα με την οποία έχει βρεθεί, γιατί είναι συρίγος και θα πει την αλήθεια»

Καμία έκπληξη δεν αποτελεί η κοινή προσπάθεια της συριζαϊκής Αριστεράς, της λαϊκής-καραμανλικής δεξιάς και της ακροδεξιάς να επιτεθούν στην κυβέρνηση κόβοντας και ράβοντας τα όσα είπε για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Αγγελος ο Συρίγος. Οι διαφορές των συγκεκριμένων παρατάξεων είναι πολύ λιγότερες από τις ομοιότητές τους με μεγαλύτερη την κοινή απέχθεια για κάθε είδους εκσυγχρονισμό και άρα την απέχθεια για τον Κυριάκο τον Μητσοτάκη, οπότε η κοινή τους στόχευση και ρητορική καθόλου δεν με παραξενεύει. Αυτό που με εκπλήσσει είναι το ότι ο Συρίγος δεν φάνηκε καθόλου ψυλλιασμένος για τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλεύονταν οι κόκκινοι και οι γαλάζιοι συριζαίοι τη ρεαλιστική και λογική, πλην όμως καθόλου απαραίτητη, περιγραφή των μουχλιασμένων άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης. Θα έπρεπε πια να έχει καταλάβει ότι ο τηλεοπτικός λόγος απαιτεί ειδική μέριμνα και κάποια θέματα υπερβολική προσοχή αφού το ακροατήριο, εκτός από ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι ακούνε, είναι γεμάτο από αφελείς φανατικούς και πονηρούς που τους εκμεταλλεύονται.

Χαρακτηρισμοί

Θα κατέκρινα τον Πακιστανό συμπολίτη ο οποιος ανέβασε βίντεο στο οποίο, με φόντο την Ακρόπολη και κρατώντας την παλαιστινιακή σημαία, κάνει απειλητικές κινήσεις με ένα μαχαίρι ενώ οι φίλοι του κάνουν χειρονομία πυροβολισμού, αλλά δεν θέλω να χαρακτηριστώ ρατσιστής ισλαμοφοβικός που έχει προκλατάληψη εναντίον του σφαξίματος από ισλαμιστή ταλιμπάν.

Η απόφαση δείχνει τις διαφορές

Νομίζω πως δεν δόθηκε η απαιτούμενη έκταση στην είδηση της ακύρωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ του νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθούσε στην ουσία να καταργήσει τη διάκριση των εξουσιών. Οχι τόσο για τη (μεγάλη) σημασία της ίδιας της απόφασης όσο για την εμπέδωση του πόσο διαφορετικό είναι το Ισραήλ από τα εχθρικά κράτη που το περιβάλλουν και του γιατί το νιώθουν ως αγκάθι στα αντιδημοκρατικά πλευρά τους.