Μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, παρεμβάσεις για το στεγαστικό, ενισχυμένο μισθολογικό «μπόνους» για τους εργαζόμενους σε σώματα ασφαλείας και στρατό, φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και επιπλέον κίνητρα για νέους εργαζόμενους είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ, που αναμένεται να κλειδώσει τις πρώτες ημέρες Αυγούστου.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σχεδιάζει παροχές αλλά και να αποπληρώνει τα μνημονιακά δάνεια νωρίτερα προς ΔΝΤ και Ευρωπαίους έρχονται από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουάριου-Μαΐου έκλεισε με 5,343 δισ. ευρώ, σε υπερτετραπλάσια επίπεδα από τον στόχο του 1,055 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων λόγω της καταπολέμησης μεγάλου μέρους της φοροδιαφυγής, των ισχυρών αναπτυξιακών επιδόσεων της οικονομίας, που στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μηδενίσει, και στα έσοδα από τον τουρισμό.
Αποπληρωμή δανείων
Η στρατηγική αυτή έχει οδηγήσει το ελληνικό Δημόσιο να έχει ήδη αποπληρώσει ποσό 21,3 δισ. ευρώ για τα διμερή δάνεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης GLF, αρχικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, ενώ έχει προβεί και στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Όπως έχει εξαγγελθεί, το υπολειπόμενο ποσό των εν λόγω δανείων, που ανέρχεται σε 31,6 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθεί πρόωρα έως το 2031, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από την κανονική λήξη των δόσεων το έτος 2041.
Έτσι, για το τρέχον έτος 2025, το ελληνικό κράτος θα προβεί –τον Δεκέμβριο– σε πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονιακού δανείου, ύψους 5,29 δισ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά στις λήξεις από το 2033 έως και το 2041. Η χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή θα κερδίσει με τις τρέχουσες συνθήκες των αγορών την αποπληρωμή που αναμένεται να επιφέρει άμεση μείωση του ύψους χρέους γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 2,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς επίσης και εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των ετήσιων δαπανών τόκων κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ για μεσοσταθμικό χρονικό διάστημα 12 ετών. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα βρίσκει χρήματα και θα προχωρά σε ολοένα και περισσότερες παροχές.
Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να διατηρήσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, γεγονός που δημιουργεί στην κυβέρνηση προσδοκίες ότι και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί το ποσό των 10 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα σημειωθεί, όπως και πέρυσι, υπέρβαση του επικαιροποιημένου στόχου για πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ προς νέα υψηλότερα επίπεδα προς το 4%.
Όμως, ενώ προκύπτουν θετικές εξελίξεις για το πλεόνασμα, όπως δήλωσε ο εγκρατής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, το σχέδιο έως τώρα για πρόσθετες παρεμβάσεις δημοσιονομικού κόστους διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί προ τα πάνω.
Γενναίες παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ένα πακέτο με περίπου 40 παρεμβάσεις με βασικές στοχεύσεις την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους κράτους, την αύξηση των επενδύσεων καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία με αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια με βασικό στόχο την ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ όπως η αύξηση του βασικού αφορολόγητου που έχει μείνει «παγωμένο» από το 2015 και η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών.
Αλλαγές αναμένονται και στη φορολόγηση των ενοικίων με στόχο να είναι αναλογικότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών αλλά και ως ένα επιπλέον κίνητρο για τη δήλωση των πραγματικών μισθωμάτων. Η παρέμβαση αυτή συνδέεται και με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν για το στεγαστικό σε μια προσπάθεια να βγουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα που σήμερα παραμένουν κλειστά.
Επιστρέφουν τα χρήματα από τις «παγωμένες» επενδύσεις
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, εντόπισε περί τα 500 εκατ. ευρώ από εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν. «Αυτό είναι παράνομο. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στα κρατικά ταμεία εντόκως. Τα στοιχεία θα παραδοθούν στην ΑΑΔΕ, η οποία και θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες», δήλωσε με σαφήνεια. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία είτε με καταλογισμό προστίμων στους «υποψήφιους» επενδυτές είτε με την άμεση απαίτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο και την επιστροφή τους έντοκα.