Προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παραμένει η κυβέρνηση παρά το ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα στην καθημερινή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός και από την Ευρυτανία, όπου περιόδευσε προχθές, επανέλαβε ότι στη Θεσσαλονίκη έρχονται μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ουσιαστικά πλέον η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για το πακέτο της ΔΕΘ με τη μεσαία τάξη και την οικογένεια να είναι στο επίκεντρο.
Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται μία σειρά από διαφορετικά μέτρα με κάποια από αυτά να έχουν «κλειδώσει» και κάποια να είναι υπό εξέταση και σε συνάρτηση με το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που τελικά θα προκύψει. Οπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μέτρα που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και στόχο την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων με έμφαση τη μεσαία τάξη.
Ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν προϊδεάσει για τη λήψη μέτρων που θα αφορούν τους συνεπείς φορολογούμενους ενώ στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και νέες φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους που διαχρονικά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.
Τα απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής –για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό– επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις καθώς συμβάλλουν στη διεύρυνση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου σε συνδυασμό με τους σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.
Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα είναι και η στήριξη της οικογένειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα. Είναι κάτι που φάνηκε και στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν, όπου η μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το πλέγμα των στεγαστικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση συζητήθηκαν εκτενώς.
Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον επόμενο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς φαίνεται να αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πανευρωπαϊκές συνδέσεις, τα ηλεκτρικά δίκτυα και υπενθύμισε την επιστολή που έχει στείλει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις υψηλές τιμές ενέργειας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και είναι σημαντικό ότι έχουμε συστήσει μια ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι «προς το παρόν δεν διαθέτουμε μια καλά λειτουργούσα ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει πραγματικά να τη δημιουργήσουμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς». Για τη στέγαση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν ήταν πρόβλημα στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, αλλά έγινε ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης η οποία πιέζει την αγορά ακινήτων και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως ευρωπαϊκά κονδύλια να διατεθούν για το ζήτημα της προσιτής στέγασης και εξήγησε ότι ήδη στην Ελλάδα το οικονομικό πλεόνασμα η κυβέρνηση το διαθέτει σε σημαντικό βαθμό για τη στήριξη των ανθρώπων που είναι στο ενοίκιο στους οποίους τον ερχόμενο Νοέμβριο θα επιστραφεί ένα μίσθωμα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ συμφώνησε για την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη καλά λειτουργούσα ενεργειακή ένωση. Ανέφερε ότι οι στόχοι είναι να μειωθούν οι τιμές, να υπάρχει ενεργειακή ανεξαρτησία και ταυτόχρονα απανθρακοποίηση ενώ για τη στέγαση είπε πως είναι στην κορυφή της ατζέντας για πολλές χώρες και ο ίδιος θα υποβάλει ένα συνολικό σχέδιο επ’ αυτού στις αρχές του 2026.
Στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να δώσει το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές του 2027. Η χρονική στιγμή της φετινής ΔΕΘ είναι κομβική για την κυβέρνηση, που πλέον περνά στο δεύτερο μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της και ενώ κινείται σε ποσοστά γύρω στο 30%, θεωρεί εφικτό να καλύψει το χαμένο έδαφος ώστε στις κάλπες να κυνηγήσει μια τρίτη διαδοχική κυβερνητική θητεία με αυτοδυναμία.