Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εμπνεύστηκε ο χαμένος στο Αιγαίο Στέφανος Κασσελάκης γύρισε μπούμερανγκ και ανέδειξε το κρυφό σχέδιο που έχει για τη μείωση των δαπανών για την Υγεία

Μετά τις αναρτήσεις στο Tik-Tok και την «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία του με τους πολίτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Open και έριξε τη βόμβα: στόχος του είναι οι δαπάνες του κράτους για την Υγεία να διαμορφωθούν στο 5%, δηλαδή σε ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο από το σημερινό. «Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία και πρώτη προτεραιότητα όταν γίνουμε κυβέρνηση θα είναι το κοινωνικό κράτος» είπε και, ερωτηθείς για το ποσοστό, απάντησε ότι «το ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να το μετράς και δυναμικά γιατί δεν είναι μόνο ότι επενδύεις στην υγεία και δεν ανακυκλώνονται στην κοινωνία. Το ποσοστό πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% αλλά αυτό πρέπει να είναι κάτι δυναμικό, μπορείς να φέρεις αποκέντρωση και ανάπτυξη αν επενδύσει στην υγεία».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε άμεσα. Σε ανάρτηση του την οποία συνοδεύει με διαγράμματα, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζητάει να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία» υπενθυμίζοντας ότι το 2022 αυτές ήταν στο 5,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, και «τώρα τις υπολογίζουμε περίπου στο 5,8% του ΑΕΠ». Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «η δημόσια δαπάνη από 8.634 εκατ. το 2018 έχει φτάσει στα 10.881 το 2022 και έχει επιπλέον αύξηση το 2023 και 2024». 

Σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά εξέθεσε τον ζαλισμένο από τις φουρτούνες του Αιγαίου πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία "πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ". Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Κασσελάκης έχει ψαλιδίσει όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ. Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ' ό,τι ισχύει σήμερα» επισημαίνει η Νέα Αριστερά και καταλήγει: «η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες».