Μετά το… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που εδρεύει στην Κουμουνδούρου αποκαλύπτεται πως υπάρχει και… ηθικό «λεξιλόγιο»* που ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και ερμηνεύει συγκεκριμένες φράσεις. Παράδειγμα η ανάληψη ευθύνης…

Ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε με βάση το… ηθικό του «λεξιλόγιο» τι σημαίνει το «αναλαμβάνω την ευθύνη» και εξήγησε ότι σημαίνει «στέκομαι και δίνω τη μάχη». Δηλαδή ότι δεν πάει πουθενά και ότι δεν προτίθεται σε καμία των περιπτώσεων να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παρά την εκλογική συντριβή.

Άλλωστε και η δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «θα υπάρξουν κυρώσεις αν η διαφορά είναι πάνω από 6 μονάδες» δεν φαίνεται να σημαίνει ότι αυτές οι κυρώσεις θα αφορούν τον ίδιο. Υπάρχουν αρκετά πρόσωπα στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου που θα μπορούσαν να είναι αυτά που θα υποστούν τις κυρώσεις.

Ως προς την ανάληψη ευθύνης φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας όταν αφορά άλλους και κυρίως τους πολιτικούς του εχθρούς (γιατί ως αντίπαλους δεν δείχνει να τους περιγράφει με βάση και τις μετεκλογικές δηλώσεις του) διαθέτει διαφορετικό… ηθικό «λεξιλόγιο», δεδομένου ότι έχει ζητήσει δεκάδες φορές την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για οτιδήποτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε πως ευθύνεται.

Η δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτηριστική: «Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο «αναλαμβάνω την ευθύνη» σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω»

Όπως και το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παράλληλα μεταφέρουν φίλα προσκείμενοι αρθρογράφοι καθώς και πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα του όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Τσίπρας. Διότι η… αυτόκριτική - κριτική του προεδρικού εξαδέλφου στόχο είχε τους… συντρόφους και όχι τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

*Λεξιλόγιο: το σύνολο των γνωστών λέξεων εντός της γλώσσας που γνωρίζει ένα άτομο. Το λεξιλόγιο αναπτύσσεται συνήθως με την ηλικία.