Δημοσκοπήσεις πρεσβειών (!), δημοσκοπήσεις εταιρειών που είναι εισηγμένες στο… χρηματιστήριο, αλλά και πληθώρα fake news επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑγια να «χτυπήσει» τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως αποδείχτηκε, όλα τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγαν στον… κουβά και ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 20 μονάδες. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, επικαλούμενο έρευνα χρηματιστηριακής εταιρείας, προέβλεπε ότι η διαφορά θα είναι μόλις 30.000 ψήφοι. Για την ακρίβεια, η μέτρηση έδειχνε τη Νέα Δημοκρατία μεταξύ 33%-34% και τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 32,5%-33,5%. Το ΠΑΣΟΚ
υποτίθεται κινούνταν μεταξύ 8,7%-9,3%, το ΚΚΕ στο 5,7%-6,3%, η Ελληνική Λύση στο 4,5%-5,1% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%-4,1%.

Το δημοσίευμα, μάλιστα, υποστήριζε ότι στη συγκεκριμένη μέτρηση χρησιμοποιήθηκαν δήθεν «ειδικοί αλγόριθμοι» για την ανάλυση των αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας. Και για «περιτύλιγμα» ο συντάκτης του ρεπορτάζ τόνιζε ότι η δημοσκόπηση είχε παραδοθεί την Παρασκευή 12 Μαΐου σε C-level στελέχη της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες. Με άλλα λόγια, η δημοσκόπηση ήταν εξόχως έγκυρη και δεν επιδεχόταν καμίας αμφισβήτησης.  

Ονειρευόντουσαν ισοψηφίες

Το δημοσίευμα, λοιπόν, έγινε ουσιαστικά φέιγ βολάν στα χέρια των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και στο Διαδίκτυο, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι η κάλπη θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που κατέγραφαν οι παραδοσιακές δημοσκοπήσεις. «Σημερινό στοιχείο από το έγκυρο ευρωπαϊκό Euractiv δείχνει ουσιαστικά μια ισοπαλία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει μία διαφορά περίπου 30.000 ψήφων […] Βλέπουμε ότι υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη αστοχία ως προς τα δημοσκοπικά ευρήματα», υπογράμμιζε Γιάννης Μπαλάφας, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις και των πολυενθικών. Την ίδια ώρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε στηθεί ένα πραγματικό πάρτι, αφού πλέον όλες οι (κλασικές) δημοσκοπήσεις ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ στημένες. Ακόμα κι αυτές που δημοσιεύονταν σε φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, όπως στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάποιοι, βέβαια, επέμεναν στη γνωστή επωδό των δημοσκοπήσεων των πρεσβειών, όπου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν μια ανάσα από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στο μεταξύ, ακόμα και ιδιαιτέρως σοβαρά ζητήματα επιχείρησε να εργαλειοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Η υπόθεσης της μικρής Μαρίας στον Εβρο ήταν η πλέον χαρακτηριστική. Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «Σε αυτήν τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιον λόγο». Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν υπήρξε κανένα νεκρό παιδί σε καμία ελληνική νησίδα, κάτι που παραδέχτηκε εν τέλει και η γερμανική εφημερίδα που δημοσίευσε το «θέμα». Αλλωστε, το «Spiegel» αναγκάστηκε να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή ουσιαστικά βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες. 

Παιχνίδια με το κύρος της χώρας  

Μια από τις βασικές αντιπολιτευτικές κορόνες του Αλ. Τσίπρα και εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η θέση της χώρας σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η περιβόητη έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» μας κατέτασσε στην 108η θέση (από την 70ή πέρυσι). Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται το 2022 χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, το Γκαμπόν, η Μποτσουάνα και η Μογγολία. Το παράδοξο, βέβαια, ήταν πως στην ίδια έκθεση τουλάχιστον τέσσερις χώρες που έχουν δικτατορικά καθεστώτα βρίσκονταν πάνω από την Ελλάδα. Την απάντηση είχε δώσει πριν από λίγους μήνες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά από συνάντηση με εκπρόσωπο της ΜΚΟ: «Τον ρώτησα το αυτονόητο, αυτό που έχω μοιραστεί και μαζί σας πολλές φορές: Πώς είναι δυνατόν σ’ αυτήν την περιβόητη λίστα με τη θέση 108 να είναι τέσσερις-πέντε δικτατορίες πάνω από την Ελλάδα; Και η απάντηση ήταν ότι μπορεί, ρε παιδί μου, σε κάποια απ’ αυτές τις δικτατορίες, τον χρόνο που γινόταν η έρευνα, να μην είχε παρατηρηθεί θάνατος κάποιου δημοσιογράφου». 

Τέλος, η επιτροπή PEGA έγινε επιχείρημα στα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι του σημείου να εκδίδει η Κουμουνδούρου ανακοίνωση επειδή δήθεν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είχε ξεκινήσει έρευνα κατόπιν αιτήματος της επιτροπής PEGA σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού κατασκοπείας Predator. Τα fake news κατέπεσαν άμεσα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γερούν Λεάνερς να διαψεύδει την «είδηση».