Ο κόσμος καίγεται στην κυριολεξία, τα αποθέματα πετρελαίου εξαντλούνται, η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από λιπάσματα, άρα και από νωπά προϊόντα, πανίσχυρες χώρες βρίσκονται σε κρίση, οι κυβερνήσεις συνεργασίας πέφτουν η μία μετά την άλλη, αλλά ο Ανδρουλάκης έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με το γινάτι του. Με αφορμή, μάλιστα, υπόθεση που δεν τον αφορά.
Το μόνο που καταλάβαμε από ολόκληρο Συνέδριο είναι ότι δεν θα συνεργαστούν με τη Νέα Δημοκρατία και αμέσως μετά άρχισαν πάλι το πανηγύρι με τις υποκλοπές. Είναι προφανώς αδιόρθωτοι και αυτοκαταστροφικοί – αν και αυτό είναι το λιγότερο, διότι τελικά μέσω της αυτοκαταστροφής τους θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα. Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων…
Θέλουν τώρα, ακριβώς τώρα, που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε διαρκείς επαφές για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν συλλογικά την πρωτοφανή κρίση (που δεν θα τελειώσει ακόμη και αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο), να φέρουν τον Μητσοτάκη στη Βουλή για μια ολόκληρη μέρα, αποκομμένο από το γραφείο του, τα τηλεφωνήματα, τις τηλεδιασκέψεις.
Είναι τέτοια η τύφλωσή τους, που δεν βλέπουν ούτε τι γίνεται αυτόν τον καιρό στην αγαπημένη τους Ισπανία με τις υποκλοπές. Διακατέχονται από τόσο τυφλό φανατικό μίσος, που δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία παράνομα λογισμικά (Pegasus, Predator και τα παιδιά και τα αδελφάκια τους) πουλήθηκαν σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και άλλους!
Τι έγινε στην Ισπανία πριν από μία εβδομάδα
Πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο έστειλε για δεύτερη φορά στο αρχείο την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, και αρκετών υπουργών του. Η παρακολούθηση είχε γίνει με το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO και η ισπανική Δικαιοσύνη έκανε αναφορά στην έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά των ισραηλινών αρχών, προς τις οποίες, όμως, η κυβέρνηση ουδέποτε υπέβαλε επίσημο αίτημα.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2022, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι παρακολουθήσεις είχαν πραγματοποιηθεί με το συγκεκριμένο λογισμικό. Είχε τότε προκληθεί πολιτική κρίση, που οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας.
Επισήμως δεν έγινε γνωστό αν η παρακολούθηση έγινε από το εσωτερικό της χώρας ή από ξένο παράγοντα και δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη – σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η εταιρεία NSO αρνήθηκε πεισματικά κάθε παράνομη ενέργεια, υποστηρίζοντας πως πουλά το λογισμικό της σε κυβερνήσεις, έπειτα από άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης και με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.
Με λίγα λόγια, και στην Ισπανία άκουσαν το επιχείρημα πως το λογισμικό πωλείται μόνο σε κυβερνήσεις. Το ίδιο «επιχείρημα» καταδικασμένου ιδιώτη που υιοθετεί η ελληνική αντιπολίτευση. Δηλαδή, ο Μητσοτάκης και ο Σάντσεθ αγόρασαν παράνομο λογισμικό για να παρακολουθούν τον εαυτό τους. Προσέξτε, δεν μιλάμε για επίσημες παρακολουθήσεις με εισαγγελικές διατάξεις, αλλά για παράνομες.
Στην Ισπανία, η υπόθεση είχε πάει αρχικά στο αρχείο το 2023, αλλά ανασύρθηκε το 2024 έπειτα από νέα στοιχεία που προήλθαν από τη Γαλλία, όπου το 2021 το Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών (ο Μακρόν είχε τότε πετάξει το κινητό του), δημοσιογράφων, δικηγόρων και άλλων δημοσίων προσώπων.
Επομένως, δεν είναι ο Ανδρουλάκης το μοναδικό θύμα, όπως προσπαθεί να παρουσιαστεί, μιλώντας για «οργάνωση της πολιτικής και ηθικής του εξόντωσης» και τοποθετώντας στο κέντρο της πολιτικής του δράσης την απόπειρα παραβίασης του τηλεφώνου του από παράνομο λογισμικό – διότι για απόπειρα επρόκειτο. Επιπλέον, στην Ισπανία δεν βγήκε κανείς να κατηγορήσει τους παρακολουθούμενους ότι τάχα δεν ενδιαφέρονται να διαλευκανθεί η υπόθεση επειδή (τάχα) γνωρίζουν.
Δεν γνώριζαν ποιες πληροφορίες διέρρευσαν!
Μην ξεχνάμε πως εκτός από τον πρωθυπουργό στην Ισπανία θύματα παρακολούθησης έπεσαν και οι υπουργοί Εσωτερικών (Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα), Αμυνας (Μαργαρίτα Ρόμπλες) και Γεωργίας (Λουίς Πλάνας). Μάλιστα, η κ. Ρόμπλες είχε δηλώσει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο σημαντικές ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν λόγω της παρακολούθησης, διότι γνωρίζουν τον όγκο, αλλά όχι και το περιεχόμενο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Χοσέ Λουίς Καλαμά, δήλωσε πως δεν πρόκειται για πρόωρη περάτωση της διαδικασίας, αλλά για προσωρινή, επειδή δεν στάθηκε δυνατόν να οδηγηθεί κάποιος στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ούτε προσκομίστηκαν χρήσιμες για τις έρευνες πληροφορίες.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δικαστικές έρευνες ξεκίνησαν (από την αρχή) ύστερα από προσφυγή της Hazte Oír μιας ακροδεξιάς υπερσυντηρητικής καθολικής οργάνωσης, γνωστής για την αμφιλεγόμενη δράση της στη χώρα, ειδικά όσον αφορά τα ζητήματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της στάσης της κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η οργάνωση δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν έχει πράξει όσα οφείλει για να αναζητήσει τους υπευθύνους για την κατασκοπεία. Αυτό που περίπου ισχυρίζεται η συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία άσκησε έφεση για να μην κλείσει η υπόθεση, αυτή που δεν συνεργάζεται (άρα δεν θέλει να μάθει την αλήθεια) είναι η ίδια η ισπανική κυβέρνηση, που με αυτόν τον τρόπο θέτει εμπόδια στην ισπανική Δικαιοσύνη.
Ακαρπες οι έρευνες σε Ισπανία και Γαλλία
Επ’ αυτού, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως «η κυβέρνηση είναι πλήρως αυτόνομη να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ανά πάσα στιγμή και να λαμβάνει την απόφαση που κρίνει κατάλληλη, χρησιμοποιώντας παραμέτρους ξένες προς τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης». Και σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «θα βρισκόμασταν ακόμα στην ίδια κατάσταση όπως τώρα, δηλαδή και πάλι δεν θα υπήρχε κατηγορούμενος».
Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης πως η έρευνα δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια «αόριστα ανοιχτή υπόθεση», ενώ δήλωσε έτοιμο να επανέλθει αμέσως μόλις σταθεί δυνατόν να ασκηθούν διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων. Υπενθυμίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται η υποκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας».
Στο μεταξύ, καθώς και στη Γαλλία η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, το ισπανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα ήταν παράλογο να εξαρτηθεί η διαδικασία στην Ισπανία από τις εξετάσεις σε μια άλλη χώρα, όπου πιθανόν να υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα – το τελευταίο σχετικά με τις γαλλικές υποψίες περί συμμετοχής στις παρακολουθήσεις του μαροκινού παράγοντα.
Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τη Hazte Oír, είναι πως τα αιτήματα προς το Ισραήλ έγιναν από την ισπανική Δικαιοσύνη και όχι από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η στάση Σάντσεθ έναντι του Ισραήλ είναι πολύ επιθετική – με αποτέλεσμα να υμνείται από τους δικούς μας Σοσιαλαριστερούς.
Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν δεν οδηγούνταν κάποιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αν δεν υπήρχε δικαστική απόφαση; Προσθέτει επίσης η οργάνωση ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο η άποψη και τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, που υπάγεται στην κυβέρνηση.
Θυμίζω ότι μόλις ξέσπασε η υπόθεση ο Ισπανός πρωθυπουργός μετέφερε την αρμοδιότητα για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μονκλόα. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το πρωθυπουργικό τηλέφωνο παρακολουθήθηκε σε περίοδο κρίσης με το Μαρόκο (Μάιος 2021), η οποία συμπίπτει με τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα ως απάντηση του Μαρόκου στην υποδοχή του ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, Ιμπραχίμ Γκάλι, στην Ισπανία. Αλλά και με την εποχή που η ισπανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να δώσει χάρη σε εννέα Καταλανούς αυτονομιστές, που τελικά αποφυλακίστηκαν τον Ιούνιο του 2021.
Πέντε φορές μολύνθηκε το τηλέφωνο του Σάντσεθ
Η ισπανική εθνική υπηρεσία πληροφοριών έχει αποφανθεί ότι το κινητό τηλέφωνο του Σάντσεθ μολύνθηκε πέντε φορές μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Μαΐου 2021. Συνολικά εξήχθησαν 2,7 gigabytes πληροφοριών – το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δεδομένων προέκυψε από τις μολύνσεις του Μαΐου του 2021.
Η Γαλλία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να προσδιοριστεί το περιεχόμενο των συνομιλιών Γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που υποκλάπηκαν, χρησιμοποιώντας δεκαπέντε διαφορετικά προγράμματα και καταφεύγοντας και στη Διεθνή Αμνηστία, η οποία επίσης αναζητά τρόπους για την ανάκτηση των αρχείων.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναπτύξει το Mobile Verification Toolkit (MVT), το οποίο εντοπίζει ίχνη του Pegasus σε ένα κινητό τηλέφωνο. Δήλωσαν ότι το πρόγραμμα (το οποίο επεξεργάζεται πληροφορίες και τις μετατρέπει σε αναγνώσιμη μορφή) αποδείχθηκε ανεκτίμητο στην έρευνά τους. Σε τέτοιο βαθμό, που η Γαλλία ανέπτυξε το δικό της εργαλείο βασισμένο σε αυτό.
Είναι επίσης γνωστό ότι με τη βοήθεια της Διεθνούς Αμνηστίας διαψεύστηκε το επιχείρημα ότι τα λογισμικά αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η εγκληματολογική έρευνα έδειξε ότι χρησιμοποιήθηκε και για άλλους σκοπούς.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε «κυβερνήσεις και άλλους»
Σχετικά με το Predator, η επίσημη εκδοχή (καταγεγραμμένη παλαιότερα και στην ιστοσελίδα της εταιρείας Cytrox) ήταν πάντα πως πρόκειται για τεχνολογία που προσφέρει ασφάλεια σε κυβερνήσεις – άρα τίποτε το καινούργιο δεν άκουσαν ο κ. Ανδρουλάκης και οι λοιποί.
Σύμφωνα με την έρευνα του διάσημου και ειδικευμένου στο οργανωμένο έγκλημα δικηγόρου Κλέιτον Ράις, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της φίρμας του claytonrice.com, οι λεγόμενοι «κυβερνομισθοφόροι» πωλούν τα λογισμικά τους χωρίς διάκριση σε οποιονδήποτε πελάτη, ανεξαρτήτως αν παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με την έκθεση (2023) της Διεθνούς Αμνηστίας, το Predator έχει χρησιμοποιηθεί από «κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και άλλους» για την παρακολούθηση «πολιτικών ηγετών, επικεφαλής αντιπολιτεύσεων, διαφωνούντων, δημοσιογράφων και άλλων».
Το πόρισμα του Αρείου Πάγου δεν βλέπει «κοινό κέντρο»
Αυτό το «και άλλους» δεν θέλουν να λάβουν υπ’ όψιν τους στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το πόρισμα του Αρείου Πάγου (επαναλαμβάνω, 30/7/2024, 286 σελίδες μετά από έρευνα εννέα μηνών) απέδωσε ποινικές ευθύνες για τις υποκλοπές στις εταιρείες που λειτουργούσαν το παράνομο λογισμικό Predator και στους τέσσερις νόμιμους εκπροσώπους τους, οι οποίοι τελικά οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν.
Ούτε στην ΕΥΠ ούτε σε κανέναν άλλον από τους «καταγγελλόμενους» αποδόθηκαν ευθύνες. Ούτε σε κάποιο «κοινό κέντρο», ούτε στο Μαξίμου, ούτε στον τότε γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Οπως ήδη έχουμε αναφέρει, ειδικά για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στο πόρισμα αναφέρεται ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για την έκδοση εισαγγελικών διατάξεων νόμιμης επισύνδεσης, ποια πρόσωπα αφορούσαν οι διατάξεις και για οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση.
Ούτε τι σημαίνει «οντότητα» γνωρίζουν
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», Ισραηλινός απόστρατος είχε εστιάσει σε χώρες όπου το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας δεν εκδίδει άδειες εξαγωγής, όπως το Μπαγκλαντές, το Σουδάν και η Ουκρανία. Και πως –σε αντίθεση με τις σχετικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του Ισραήλ– ο εν λόγω επιχειρηματίας θεωρεί πως δεν τελεί υπό την εποπτεία του ισραηλινού υπουργείου Ασφαλείας και μπορεί να πουλά τα προϊόντα του σε κάθε χώρα ή οντότητα.
Προφανώς και το νόημα της λέξης «οντότητα» δεν θέλει να λάβει υπ’ όψιν του ο κ. Ανδρουλάκης. Ούτε βεβαίως λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι τόσο ο ιδιοκτήτης της εταιρείας (middleeastmonitor.com) όσο και οι υπάλληλοί της είναι πρόσωπα που έχουν απολυθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τους «Times of Israel», η μεγαλύτερη ανακάλυψη που προέκυψε από την ερευνητική συνεργασία του Citizen Lab με το Facebook/Meta, είναι πως η εταιρεία Cytrox διαθέτει πελάτες (συμπεριλαμβανομένων και «οντοτήτων») σε Αίγυπτο, Αρμενία, Ελλάδα, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Σερβία. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για το Predator περιλαμβάνει μια μακρά περίοδο μεταξύ του 2007 και του 2022. Και εντόπισε την παρουσία της εταιρείας σε 25 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Αίγυπτος, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ, Γαλλία.
Τον Δεκέμβριο έλεγε ότι δεν είχε διαχειριστεί κυβερνοσύστημα
Η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» επικοινώνησε με την εταιρεία (26 Νοεμβρίου 2025) και της ζήτησε να σχολιάσει τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με το Predator. Στις 3 Δεκεμβρίου 2025, ένας νομικός εκπρόσωπος που, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενεργεί εκ μέρους του ιδιοκτήτη της εταιρείας, έστειλε γραπτή απάντηση στη «Haaretz» στην οποία αναφέρει ότι «δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα ούτε έχει διαχειριστεί κανένα κυβερνοσύστημα στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού».
Τέλος, στην έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας τίθεται το ερώτημα πώς οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, μπορούν να εξετάσουν και να εγκρίνουν απομακρυσμένες συνδέσεις από το προσωπικό της εταιρείας στα εξαιρετικά ευαίσθητα συστήματα επιτήρησης που φιλοξενούνται φυσικά στις χώρες τους.
Αλλά ούτε ο όρος «πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων» λαμβάνεται υπ’ όψιν από τον κ. Ανδρουλάκη. Ο ίδιος θα προτιμούσε τη φράση «οι κυβερνήσεις πελάτες». Έλα, όμως, που είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι «πελάτες»…