Τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος έρχονται σε τρεις εβδομάδες και χιλιάδες καταναλωτές προσπαθούν ακόμη να κάνουν την επιλογή που ταιριάζει στις ανάγκες του νοικοκυριού της. Με την 31η Δεκεμβρίου -η οποία είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν ποιο τιμολόγιο προτιμούν αν δεν θέλουν να βρεθούν αυτομάτως στο πράσινο- η ψυχραιμία είναι απαραίτητη. Κάθε τιμολόγιο έχει υπέρ και κατά, τα οποία θα πρέπει να ζυγίσει ο καταναλωτής για να κάνει τη σωστή επιλογή: 

Πράσινο τιμολόγιο 

Το πράσινο τιμολόγιο είναι αυτό στο οποίο θα βρεθούν αυτομάτως οι καταναλωτές αν δεν επιλέξουν κάποιο από τα άλλα τιμολόγια που προσφέρονται. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το 70% των καταναλωτών θα μείνουν σε αυτό το τιμολόγιο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πρόκειται για ένα τιμολόγιο που θα ενδείκνυται για όσους έχουν κατανάλωση από 300 έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: 

- Ο καταναλωτής θα γνωρίζει από την αρχή κάθε μήνα την τελική τιμή χρέωσης στην οποία εμπεριέχονται οι ρήτρες, τα πάγια, και οι έξτρα χρεώσεις ή  οι εκπτώσεις. Έτσι θα μπορεί να συγκρίνει εύκολα τις τιμές που δίνουν οι πάροχοι. 

- Δεν υπάρχει ρήτρα αποχώρησης και μπορεί να αλλάξει τιμολόγιο και πάροχο κατά βούληση. 

- Το ρίσκο που λαμβάνει ο πάροχος, ο οποίος προσφέρει σταθερή τιμή για έναν μήν στην αρχή της περιόδου χρέωσης, σημαίνει ότι το πράσινο τιμολόγιο θα είναι πιο ακριβό από το κίτρινο.

- Ο καταναλωτής θα πρέπει σε μηνιαία βάση να μπαίνει στη διαδικασία της σύγκρισης τιμών.

Μπλε τιμολόγιο 

Το μπλε τιμολόγιο ενδείκνυται για καταναλώσεις έως 200 κιλοβατώρες τον μήνα και είναι πιο ασφαλές για τους πολίτες που δεν έχουν τις γνώσεις ή τον χρόνο να βλέπουν συνεχώς πώς κινείται η αγορά ρεύματος. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: 

- Έχει σταθερή τιμή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από γεγονότα που εκτοξεύουν τις τιμές, όπως, για παράδειγμα, ένας πόλεμος. 

- Η σταθερή τιμή βοηθά στον σχεδιασμό του οικογενειακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, η σταθερότητα και η ασφάλεια σημαίνουν ότι το μπλε τιμολόγιο θα είναι από 50% έως 70% ακριβότερο από τα υπόλοιπα. 

- Ο καταναλωτής δεν θα δει κανένα κέρδος αν οι τιμές του ρεύματος υποχωρήσουν. 

- Υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. 

Κίτρινο τιμολόγιο 

Το κίτρινο τιμολόγιο εξαρτάται απολύτως από τις διακυμάνσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στις διεθνείς αγορές. Ενδείκνυται κυρίως για μηνιαίες καταναλωσεις από 300 έως 500 κιλοβατόρες και για τις επιχειρήσεις. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: 

- Η αβεβαιότητα που προκαλεί η εξάρτηση από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σημαίνει ότι το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι το φθηνότερο από όλα. 

- Δεν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. 

- Σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής ηρεμίας είναι το πιο συμφέρον. Αντίθετα, σε περιόδους ταραχής είναι το πιο εκτεθειμένο σε μεγάλες αυξήσεις.  

Πορτοκαλί τιμολόγιο 

Το πορτοκαλί τιμολόγιο αφορά προς το παρόν τους πολύ λίγους καταναλωτές -υπολογίζονται περίπου σε 2%- που έχουν έξυπνο μετρητή και όχι τα ρολόγια που γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα δυναμικό τιμολόγιο, στο οποίο η τιμή του ρεύματος μπορεί να αυξομειώνεται ακόμα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, ανάλογα με τις διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.