Ευοίωνες είναι οι οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν για τους φετινούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας που θα αποτυπωθούν στις εισφορές, στις συντάξεις, στους μισθούς, στον πληθωρισμό και στην ανεργία στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,4%, πληθωρισμό 4,2% και ανεργία 12,2%. Oι προβλέψεις αυτές είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε πριν δεκαπέντε μέρες, στο σκέλος του ΑΕΠ και του πληθωρισμού -2,3% και 4,5% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις φέτος αναμένεται μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις προ εξαμήνου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έλθει νωρίτερα ο χρόνος κατά τον οποίο η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η ανεργία θα πέσει σε ποσοστό 10% το 2025, ενώ η εκτίμηση η οποία υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι πως το 2025 η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει πως από το 2026, θα μπορούν να ξεπαγώσουν οι τριετίες.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα πέσει πολύ περισσότερο από όσο αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο και στον προϋπολογισμό συγκεκριμένα αναμένουν πτώση 4,2% έναντι 4,5% και 5% αντίστοιχα.