Το θέμα των τριετιών έχει απασχολήσει επί μακρόν την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, «βλέποντας» το 2024, καθώς και καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό την επόμενη χρονιά, αφού υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%. Ο μνημονιακός νόμος του 2012 προβλέπει πως οι τριετίες (επιδόματα προϋπηρεσίας) θα ξεπαγώσουν αφού μειωθεί η ανεργία κάτω από το 10% επί του εργατικού δυναμικού. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών στηρίζεται στο ότι η ανεργία σε ετήσια βάση θα υποχωρήσει κάτω από το 10% το 2025. 

Σε περίπτωση που επαληθευθεί η πρόβλεψη αυτή, οι τριετίες θα έπρεπε να ξεπαγώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2026. Παρομοίως, αν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10% σε ετήσια βάση το 2026 –όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα–, οι τριετίες θα έπρεπε να ξεπαγώσουν την 1η Ιανουαρίου του 2027. Άλλες πληροφορίες «μιλούν» για νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, η οποία θα προβλέπει πως: 

-Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν –αλλά μόνο «λογιστικά»– από την 1η Ιανουαρίου του 2024. 

- Οι αυξήσεις που θα προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 για κάθε εργαζόμενο θα δοθούν από τις επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, αφού υποχωρήσει σε ετήσια βάση η ανεργία κάτω από το 10%. 

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 400.000 νέες θέσεις απασχόλησης, κάτι που αποτελεί στόχο στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία. Επισημαίνεται ότι το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. 

Σύμφωνα με μελετητές της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ. Η έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, κατά την περίοδο 2012-2022, εκτίμησε ότι: 

- 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από Τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού, 
 
- 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού.