Σε περίπου δύο χρόνια θα επανέλθουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο η διευθέτηση του θέματος θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αποσαφηνισθούν ζητήματα που έχουν σχέση με το «ξεπάγωμα» του μέτρου. Οπως είναι γνωστό, οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία θα μειωθεί κάτω του 10% σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προσδιόρισε το χρόνο επαναφοράς των τριετιών εντός των επόμενων δύο ετών. Η χώρα μας έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις και θα τις σεβαστεί, σημειώνει συνεχώς ο υπουργός Εργασίας.

Μια εξ αυτών είναι το «πάγωμα» των τριετιών όσο η ανεργία είναι άνω του 10%. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν –δηλαδή μειωθεί η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω του 10%–, τότε το κράτος θα προχωρήσει στην επαναφορά των αυξήσεων που προβλέπονται με τις τριετίες. 

Ωστόσο πριν φθάσει η ανεργία στο όριο αυτό, θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει τον τρόπο που εφαρμοστούν οι τριετίες. Τα θέματα που καλείται να διευκρινίσει το νομοσχέδιο αφορούν τα εξής: Όταν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων;

Κι αυτό γιατί οι εργοδοτικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η προσαύξηση έχει καταργηθεί για τους νέους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2012 και μετά. Αντιστοίχως οι εργατικές οργανώσεις θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις των τριετιών από το 2012 και εντεύθεν. 

Υπό διευκρίνιση είναι και το θέμα με τους υψηλότερους μισθούς. Δηλαδή κατά πόσο εμπεριέχουν τις τριετίες ή εάν θα πρέπει να δοθεί η αναλογούσα αύξηση και σε αυτούς. Αυτό αφορά τις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή τους σύμβαση.

Οπότε θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στο νόμο, ώστε να μη θεωρηθεί ότι ήδη οι τριετίες εμπεριέχονται στο μισθό. Σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012. Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργεί εργαζομένους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους. 

Δεδομένου ότι από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, όσοι έχουν προϋπηρεσία μίας τριετίας χάνουν 78 ευρώ το μήνα, όσοι έχουν δύο τριετίες η απώλειά τους ανέρχεται σε 156 ευρώ, ενώ φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.