Δύο διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Νικήτη και την Ποτίδαια της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του «κινήματος της πετσέτας» που αφορά στον σεβασμό των συμβάσεων παραχώρησης χώρων στις παραλίες

Όσοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, φώναξαν συνθήματα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυθαιρεσίες που γίνονται από την πλευρά των beach bar. Υπογράμμισαν παράλληλα την ανάγκη διατήρησης του ελεύθερου χώρου στον αιγιαλό.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας δημιουργήθηκε με κίνητρο την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που έχουν κατακλυστεί από ένα όργιο αυθαιρεσίας και με όπλο τον νόμο που ξεκαθαρίζει πως το 50% αυτών πρέπει να μένει ελεύθερο για τους πολίτες.

Αυτό το κίνημα μέσα σε λίγες μέρες ανέδειξε το πρόβλημα, αρχικά από την Πάρο, κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και πλέον εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά.

Και μπορεί να φαίνεται πως οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα σε λίγες ώρες, οι έρευνες και οι αγώνες τους μετρούν πολλούς μήνες – ίσως και χρόνια.

Αλλωστε το φαινόμενο της πανάκριβης ξαπλώστρας πάνω στο κύμα και των μπράβων που απομακρύνουν - ακόμα και με τη βία - όποιον πολίτη θέλει απλά να απλώσει τη δική του πετσέτα, δεν είναι χθεσινό.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Κινήματος της Πάρου, οι οποίοι καταγγέλλουν πως, μετά από διεξοδική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες ακόμα και με αεροφωτογραφίες, η κατάληψη από τους επιχειρηματίες φτάνει στα 18.800 τ.μ., τη στιγμή που τα νόμιμα είναι μόλις 7.186 τ.μ.

Τους πολίτες που διαμαρτύρονται στηρίζει η Πολιτεία

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη μικρή και μεγάλη παραλία Σάντα Μαρία της Πάρου, απομακρύνονται τρεις επιχειρήσεις λόγω παραβάσεων.

Για μηδενική ανοχή και εφαρμογή του νόμου που είναι υπεράνω όλων, έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.