Ελέγχους σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, έκαναν από τις 21 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

«Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οκτώ συλλήψεις 

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία σε παραλίες της Αχαΐας και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατάληψης κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας. 

Έξι άτομα που λειτουργούσαν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνελήφθησαν στο Ρίο διότι διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα, ανάκλιντρα, πουφ και ομπρέλες στην παραλία χωρίς να έχουν άδεια από την αρμόδια Αρχή. Άλλες δύο συλλήψεις έγιναν σε παραλία της δυτικής Αχαΐας για ξαπλώστρες και ομπρέλες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς άδεια. 

Κινητοποιήσεις στη Θάσο και στη Χαλκιδική 

Κινητοποίηση στις Μαριές Θάσου κάνουν την Τετάρτη πολίτες που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν το πρωί πολίτες στη Χαλκιδική. Η συγκέντρωση έγινε
στη στάση λεωφορείων ανάμεσα στον Όρμο Παναγίας και το Λαγονήσι. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών, τα μέλη του Κινήματος συνεχίζουν δυναμικά τις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών.