Η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει, όπως φαίνεται, το αμείωτο ενδιαφέρον της για όλα όσα συμβαίνουν φέτος στις ελληνικές παραλίες, ενώ είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τη νομιμότητα, όπου δεν τηρείται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr, αυτή τη στιγμή ελεγκτές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φτάνουν οπουδήποτε υπάρχουν καταγγελίες για παρανομίες: σε νησιά του Αιγαίου, όπως η Νάξος και η Μήλος, αλλά και σε παραλιακές περιοχές της Αττικής και σε διάσημα τουριστικά θέρετρα, όπως η Χαλκιδική. 

Σκοπός είναι να γίνουν οι έλεγχοι, για την πραγματοποίηση των οποίων υπενθυμίζεται ότι είχε δώσει εντολή ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, και να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τιμωρηθούν οι όποιες παραβιάσεις της νομοθεσίας έχουν συμβεί σχετικά με τη χρήση των παραλιών και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πρόσφατα, με τη σειρά του, ότι για την ανάγκη των ελέγχων αν χρειαστεί θα πραγματοποιηθεί και μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στις Κτηματικές Υπηρεσίες των νησιών. 

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένονται αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, όπως και νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο που δεν θα αφήνει περαιτέρω περιθώρια για εκ νέου παρανομίες και παραβάσεις.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου στη Daily Mail

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα της παράνομης χρήσης χώρων των παραλιών από τουριστικές επιχειρήσεις έγινε, αρχικά, γνωστό από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, με το αίτημα της οποίας για ύπαρξη ελεύθερου χώρου σε παραλία ασχολήθηκε και η Daily Mail. 

Σε δημοσίευμά της αναφέρει: «θυμωμένοι Έλληνες, ντόπιοι, στο πλαίσιο του "κινήματος της πετσέτας", εξαπολύουν πόλεμο κατά της ξαπλώστρας σε αγαπημένα βρετανικά τουριστικά θέρετρα», ενώ κάνει λόγο και για «κουρασμένους πολίτες που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών πολιτικών που προωθούν οι εταιρείες με τις ξαπλώστρες».

Επιπλέον, η Daily Mail μεταφέρει και καταγγελίες των πολιτών που έχουν γνωστοποιηθεί και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες: «Υποστηρίζουν ότι οι παράνομοι επιχειρηματίες εκδιώκουν τους παραθεριστές και δεν αφήνουν κανέναν να καθίσει σε ελεύθερο χώρο στην παραλία, γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται τέτοιος χώρος».

Να επισημανθεί, βέβαια, πως το αίτημα των πολιτών για την ύπαρξη ελεύθερων χώρων στις παραλίες, όπως το επιβάλλει και η νομοθεσία, έχει ήδη αρχίσει να ικανοποιείται και με τη συμβολή των ελέγχων από πλευράς του κράτους, καθώς την Τετάρτη, η Μικρή Σάντα Μαρία Πάρου, για την οποία είχαν ακουστέι και οι πρώτες καταγγελίες, άρχισε να αδειάζει.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά: «Με χαρά είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η παραλία έχει μεγάλη διαφορά, το κράτος επενέβη άμεσα». Όπως πρόσθεσε: «Στη συγκεκριμένη παραλία, που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα, οι εκθέσεις αυτοψίας έχουν προηγηθεί εδώ και κάποιες μέρες, 21 Ιουλίου και  24 Ιουλίου.  Οι συμβάσεις παραχώρησης απείχαν από την εικόνα».