«Απόλυτος γνώμονας στη συζήτηση με την Τουρκία είναι τα εθνικά δίκαια και η εθνική κυριαρχία», ξεκαθαρίζει ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο «Μ» και εκτιμά ότι «η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε η Ευρώπη στο μεταναστευτικό, απέτυχε». Παρεμβαίνοντας στο επίκαιρο ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει ότι με την αυστηροποίηση στους γονείς που αμελούν τα παιδιά τους ότι η συμπεριφορά τους θα έχει συνέπειες». Τέλος, σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνει ότι «η ΝΔ είναι η μοναδική επιλογή διακυβέρνησης του τόπου», αποφεύγει να σχολιάσει τις εσωκομματικές διαδικασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας «διαχρονικά, πρέπει να ενώνει τους Ελληνες».
Είστε αισιόδοξος ότι το καλό κλίμα με την Τουρκία θα διατηρηθεί; Εχουμε καταλάβει τις πραγματικές επιδιώξεις του Ερντογάν;
Η Ελλάδα στη συζήτηση με την Τουρκία έρχεται με απόλυτο γνώμονα τα εθνικά δίκαια και την εθνική μας κυριαρχία. Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει στην παραμικρή παραχώρηση από την ελληνική πλευρά. Η Τουρκία και ο Ερντογάν συνεχίζουν να ακολουθούν μία πολιτική άνευ ιδεολογισμού στην περιοχή και μη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και, επομένως, κρατάμε μικρό καλάθι σε όλες τις συζητήσεις. Είναι ωστόσο σημαντικό να είμαστε σε ένα πλαίσιο μη έντασης, για να μπορούμε να συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Πρέπει να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί και, γι’ αυτόν τον λόγο, πολύ σωστά ενισχύουμε την άμυνα της χώρας, αλλά οφείλουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή. Αρα, όχι αισιόδοξοι αλλά ούτε και απαισιόδοξοι.
Ανησυχείτε για έξαρση των μεταναστευτικών ροών λόγω της τεταμένης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας;
Η Ελλάδα ακολουθεί μία σκληρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Σφραγίσαμε τον Εβρο, φυλάμε τα θαλάσσια σύνορά μας και στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι οι λαθροδιακινητές και οι λαθρομετανάστες δεν θα επιλέγουν να έρχονται στη χώρα μας και να περνάνε στην Ευρώπη. Σιγά σιγά η Ευρώπη αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων και του «καλωσορίσματος» των λαθρομεταναστών απέτυχε. Το βλέπουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και αντιλαμβάνονται πλήρως τη θέση της Ελλάδας που φυλάει τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης. Σίγουρα οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν νέο κύμα ροών. Εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σιγά σιγά θα πρέπει να μπαίνει στη συζήτηση η αλλαγή συνολικά της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη, όπου θα πρέπει όλες οι χώρες να μην προσπαθούν να μεταφέρουν η μία το πρόβλημα στην άλλη. Πρέπει ως μία κοινή γροθιά να φυλάμε τα σύνορά μας και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε κανέναν που θα μπει παράνομα.
Μήπως η κυβέρνηση άργησε στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων; Και μήπως δεν είναι αρκετά;
Η έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σχετίζεται με την απουσία αξιών και ιδανικών μέσα στην οικογένεια. Οι αρχές και οι αξίες έχουν καταπέσει σε μεγάλο βαθμό. Γονείς απομακρύνονται από τα παιδιά, τα δε παιδιά έχουν φοβερή πρόσβαση στη βία, είτε μέσω του διαδικτύου είτε μέσω της τραπ μουσικής, που στην πραγματικότητα δημιουργεί πρότυπα για να γίνουν αργότερα εγκληματίες. Σε αυτή την κατεύθυνση τα βασικά μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι μέτρα που σχετίζονται με την προστασία των ίδιων των ανηλίκων. Το κράτος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οικογένεια, θα πρέπει όμως μέσω του σχολείου να εντοπίζει γρήγορα αυτές τις συμπεριφορές, να προστατεύει τα θύματα και να προσπαθήσει στο μέγιστο του εφικτού να συνετίσει τους θύτες. Είναι αποτυχία για την κοινωνία να έχει εγκληματίες παιδιά 14 και 15 ετών. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση μπαίνει σε ένα πλαίσιο αυστηροποίησης των ποινών όπου με την αυστηροποίηση - ειδικά στο σκέλος της εποπτείας ανηλίκων από τους γονείς- θέλουμε για μία ακόμη φορά να δείξουμε στους γονείς που αμελούν τα παιδιά τους ότι η συμπεριφορά τους θα έχει συνέπειες. Δεν αργήσαμε, αλλά το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και δεν αρκούν τα μέτρα αύξησης των ποινών. Θα πρέπει να δούμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές αιτίες.
Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η ΝΔ δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά;
Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται τώρα είναι σε παντελώς νεκρό εκλογικό χρόνο και με μία αντιπολίτευση η οποία σπαράζεται είναι λογικό να υπάρχει μία συνεχής αποσυσπείρωση σε όλα τα κόμματα. Είναι σαφές ότι μας δόθηκε ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές που το έχουμε λάβει και ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μία σειρά από μέτρα που -κατά την εκτίμησή μου- θα έχουν αποτέλεσμα και θα έρθουμε ξανά σε άμεση σύνδεση με το εκλογικό μας σώμα. Δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος, ούτε για εφησυχασμό ούτε για ατονία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική επιλογή διακυβέρνησης του τόπου και επειδή οι κυβερνήσεις κρίνονται από το έργο τους, είμαι σίγουρος ότι όταν κληθούν οι πολίτες να μας κρίνουν, θα μας κρίνουν, όπως μας έκριναν και στις εθνικές εκλογές του 2023.
Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Υπάρχει υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ που θα οδηγούσε σε συναινέσεις με τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή;
Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ γίνονται διεργασίες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Προφανώς στο ΠΑΣΟΚ γίνεται μία συντονισμένη διαδικασία, στον δε ΣΥΡΙΖΑ ένας σπαραγμός που, στην πραγματικότητα, καταδεικνύει ότι αυτό το κόμμα δημιουργήθηκε μέσα από την κρίση και σε περιόδους κανονικότητας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι η αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να ασχολείται με το ποιος μπορεί να είναι αρχηγός σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά της, ως κυβέρνηση. Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες κρίνουν το έργο της κυβέρνησης και εμείς πρέπει να έχουμε αναδείξει τέτοιο έργο που να μη χρειαζόμαστε σύγκριση με καμία αντιπολίτευση.
Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Από σεβασμό στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήθελα να αποφύγω την οποιαδήποτε συζήτηση όταν υπάρχει ακόμη συνταγματικός χρόνος για την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανέστατα θα τοποθετηθούμε εκτενώς, μόλις γίνει η πρόταση, στο χρονικό όριο που ορίζει το σύνταγμα, αλλά επί της αρχής οφείλω να πω ότι το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διαχρονικά πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που με τη συμπεριφορά του θα ενώνει και δεν θα διχάζει τους Ελληνες.