Tη διευκρίνιση ότι η χρήση «μπάτσος» είναι ποινικό αδίκημα κάνει, σε ανάρτησή του, ο Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είπε ότι θα αναλάβει ώστε η χρήση του όρου να κινεί απευθείας αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται δηλαδή κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά.

Η σχετική δήλωση του βουλευτή της ΝΔ είχε προέλθει ως αντίδραση στις χυδαιότητες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ο οποίος προέβη σε εξύβριση και απειλές κατά δύο αστυνομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς όπως «μπάτσοι».

«Για όσους δεν ξέρουν. Το "μπάτσος" συνιστά εξύβριση σε βάρος αστυνομικού, ο οποίος μπορεί να κάνει έγκληση. Άρα η χρήση "μπάτσος" είναι ποινικό αδίκημα, μη σοκάρεστε οι αριστεροί. Αυτό που πρότεινα είναι να μη χρειάζεται έγκληση και να κινείται αυτεπαγγέλτως η διαδικασία. Τόσο απλά» αναφέρει στην ανάρτησή του ο βουλευτής της ΝΔ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ πριν μερικές ημέρες ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως «η χρησιμοποίηση του όρου "μπάτσου" έχει ξεφύγει και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μία πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά».