Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα υποσχόμενος, σχεδόν, ν' ανέβει στην ταράτσα του Μαξίμου εάν γίνει πρωθυπουργός και να μοιράζει χρήματα σε όποιον περνά. Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών συγκεκριμένη και κοστολογημένη. Οι υποσχέσεις Κασσελάκη θα κοστίσουν, για μια τετραετία, 40 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο και στις αναφορές ότι είναι ανάλογο αυτού που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 καθώς και ότι βασίζεται σε θεωρίες και όχι στην πραγματικότητα,  δεν δίνει σαφή απάντηση. Ούτε στο πού θα βρει τα έσοδα προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από τα… ταξίματα προς όλους.

Στο πλαίσιο αυτό τίθεται ένα ερώτημα: Θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοστολόγηση του προγράμματος Κασσελάκη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται σε διάταξη νόμου που η κυβέρνηση πέρασε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2023; Πρόκειται για διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να ζητούν από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να κοστολογεί τα προγράμματά τους. Να αποσαφηνίζει δηλαδή τι θα στοιχίσουν αυτά που υπόσχονται στους πολίτες και φυσικά με τον τρόπο αυτόν να ξεκαθαρίζεται κατά πόσο είναι εφαρμόσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποσχέσεις Κασσελάκη, εάν κάποια στιγμή τεθεί θέμα εφαρμογής τους, οδηγούν με σαφήνεια σε μια νέα χρεοκοπία. Το χειρότερο; Ότι μοναδική λύση για την απώλεια των εσόδων –που δύναται να προκαλέσει– είναι να καλυφθεί μόνο με την αύξηση φόρων. Σίγουρα όχι από αυτήν των μερισμάτων που υπόσχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...