Λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής σύγκρουσης ρίχνει ο Στέφανος Κασσελάκης με την έναρξη της συνεδρίασης της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρώτη του εισήγηση ζητάει να δεσμευτούν όλοι ότι θα είναι Πρόεδρος και στις Εθνικές Εκλογές, βάζει ατζέντα αλλαγής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει όποιος τον αμφισβητήσει να το κάνει τώρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ συνελήφθη ψευδόμενος καθώς δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από τότε που διαβεβαίωνε πως δεν είναι πρόθεσή του η αλλαγή του κόμματος και το περιβόητο ερωτηματολόγιο που άναψε φωτιές είναι για... εσωτερική κατανάλωση. 

Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε να στηριχθεί από όλους ως τις εθνικές εκλογές, καθώς έχει εκλεγεί μόλις 5 μήνες πριν, σε διαφορετική περίπτωση απείλησε με προσφυγή στους συνέδρους. Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης έχει εκλεγεί από τη βάση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, άρα η αναφορά στο Συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη, έχει νόημα μόνο ως προς το σκέλος να ζητήσει από τους συνέδρους να δώσουν το πράσινο φως για νέα προσφυγή στη βάση του κόμματος.

Είναι σαφές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που και ο ίδιος δήλωσε και γι' αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τώρα ζητεί να κριθεί στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά κατρακυλά. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητεί δηλαδή ανανέωση της θητείας του από το Συνέδριο που θα γίνει την Πέμπτη.

Επίσης, τις προθέσεις του να μην εγκαταλείψει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δείξει και οι δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει», είχε δηλώσει με την έλευσή του στα γραφεία της Κουμουνδούρου.

«Ή πρόεδρος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτισή μου από το Συνέδριο», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φράση που τα στελέχη του κόμματος εκλαμβάνουν ως ανοιχτό εκβιασμό. Επί της ουσίας, ζητεί να εγγυηθούν είτε τα στελέχη, είτε το σώμα του Συνεδρίου - εφόσον τα στελέχη αρνηθούν μια τέτοια «αυτοκτονική» επιλογή.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της συνεδρίασης:

«Γεια, ήρθα, δε θα είμαι συγκρουσιακός. Θα είμαι ειλικρινής.

Πάω σε συνέδριο επανίδρυσης.

Θα κάνω τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.

Κέντρο και Αριστερά ίσον Κεντροαριστερά, άλλωστε.

Δεν υπάρχει άλλο προοδευτικό κόμμα στη χώρα.

Σας ζητώ να δεσμευτείτε ότι εγώ θα είμαι ο πρόεδρος έως τις Εθνικές Εκλογές.

Σκοπεύω να ζητήσω από το σώμα την αναβάπτιση της εκλογής μου.

Αν δε με εμπιστεύεστε να οδηγήσω το κόμμα στις εθνικές εκλογές, πείτε το τώρα.

Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε».