Μια πολύ σημαντική είδηση οικονομικού περιεχομένου πέρασε στα ψιλά, ενώ κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα θέματα της επικαιρότητας. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κατά 169 δισ. ευρώ αυξήθηκε η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων από το 2018 στο 2023. Αυτό δεν προκύπτει από κάποια έρευνα ή μελέτη, αλλά από τα στατιστικά στοιχεία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και σχετίζονται με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. 

Αξίζει να σημειωθεί και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες μας ότι στο ίδιο διάστημα τα έσοδα που βεβαιώνει ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ, μετά τις αλλαγές στο φόρο και τις μειώσεις των συντελεστών του κατά την τελευταία τετραετία. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, η αξία της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές αξίες, ανέρχεται στα 769 δισ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018. 

Σημειώνω επίσης για να το ξέρουν οι αναγνώστες μας ότι η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της τελευταίας αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης τον περασμένο Ιανουάριο που έφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να εξομαλύνει τα πράγματα στα ακίνητα ενώ με την ένταξη των τελευταίων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αυτή θα προσεγγίσει το 1 τρισ. ευρώ. Σήμερα, η μέση αξία των ακινήτων φτάνει στις 124.923 ευρώ από 94.893 ευρώ το 2018. 

Τι δείχνουν όλα αυτά; Προφανώς δεν γίναμε Ελβετία. Δείχνουν όμως ότι αυξάνεται το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και ότι η Ελλάδα ξεπέρασε οριστικά τα χρόνια της κρίσης και πορεύεται με αναπτυξιακή λογική. Πάντα σε όλες τις χώρες του πλανήτη, η πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών αποτυπώνεται στους δείκτες ιδιοκατοίκησης και γενικότερα των ακινήτων. 

Καλοδεχούμενη λοιπόν η κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά για να γίνει πιστευτή στη μεσαία τάξη και τους μετριοπαθείς πολίτες θα πρέπει να μην είναι ισοπεδωτική και να συνοδεύεται από σοβαρά στοιχεία. Τέτοια σοβαρή αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ασκήσει ποτέ. Γι’ αυτό οι πολίτες θα του στείλουν σκληρό μήνυμα την επόμενη Κυριακή… 

Το νέο κόμμα Νίκη ξεπέρασε τον Βελόπουλο στην Α’ Θεσσαλονίκης 

Με τη γενική εικόνα των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων ασχολούνται τα περισσότερα ΜΜΕ. Λογικό είναι αυτό, 12 ημέρες πριν από τις εκλογές. Υπάρχει ωστόσο μια σειρά από περιφερειακές μετρήσεις που έχουν και αυτές μεγάλο ενδιαφέρον. Ενα από αυτά τα γκάλοπ ολοκληρώθηκε χθες και δείχνει το νέο κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νατσιού να παίρνει 8% και να ξεπερνά το κόμμα Βελόπουλου στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η Ελληνική Λύση υποχώρησε στο 6% και, όπως φαίνεται, δύσκολα τελικά θα μπορέσει να μπει στη Βουλή. Ειδικά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η Ελληνική Λύση θα υποστεί καθίζηση λένε οι δημοσκόποι. Η Βόρεια Ελλάδα που έδινε υψηλά ποσοστά στο κόμμα Βελόπουλου έχει στραφεί σε άλλα κόμματα… 

Λίγο πάνω από το 14% συγκεντρώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παππάς 

Θυμάστε ένα περίεργο «γκάλοπ» που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο και έδειχνε ότι ο Παππάς από το… πουθενά κερδίζει τον Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας; Λοιπόν, τέτοιο πράγμα δεν παίζει ούτε στα όνειρά του! Δύο μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες παράλληλα με τις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές και δείχνουν ότι ο Ν. Παππάς έχει σοβαρό πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στην εκλογική περιφέρεια του Δήμου της Αθήνας και ότι στην πρόθεση ψήφου στην πρώτη δημοσκόπηση παίρνει 14% και στη δεύτερη 14,5%. Λογική εξέλιξη αυτή γιατί τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλά στην Α’ Αθηνών. Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ βρει έναν σοβαρό υποψήφιο, ούτε στον δεύτερο γύρο δεν θα μπορέσει να μπει…