Μια σειρά από δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Εχω κάνει καλό ρεπορτάζ και σας το παρουσιάζω για να έχετε μια ιδέα από σήμερα για το πώς εξελίσσεται η προεκλογική μάχη. Ποσοστό 34%-35% έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Νέα Δημοκρατία με τις αναγωγές των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σοβαρών πολιτικών παρατηρητών και των δημοσκόπων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ εκλογές αυτήν την Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε 34%-35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%-28% και το ΠΑΣΟΚ 10%-11%. Σε αυτά τα ποσοστά έχουν γίνει η αναγωγή των αναποφάσιστων και η εκτίμηση εκλογικής επιρροής επί των εγκύρων. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστεί ποσοστό που θα πρέπει να ξεπεράσει το 37%. Αρα στη δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό τουλάχιστον κατά 3%.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ψήφους η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή:

  • Οι δημοσκόποι μετρούν τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που την πρώτη Κυριακή θα ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και θέλουν σταθερότητα και αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ολοι οι ψηφοφόροι αυτοί τρομάζουν με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα. Αυτό το ποσοστό οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι μπορεί να προσεγγίσει το 2%.
  • Οι δημοσκόποι έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους και τους ψηφοφόρους που την πρώτη Κυριακή θα ψηφίσουν κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι άλλο 1% θα επιστρέψει στον φυσικό του πολιτικό χώρο και θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
  • Οι δημοσκόποι επίσης υπολογίζουν άλλο 1% από το ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ετεροδημότες, δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές, άρα θα υπάρχει μικρότερη συμμετοχή και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αποχή. Σε αυτήν την περίπτωση, αν η Νέα Δημοκρατία πάρει τις ίδιες ψήφους με την πρώτη Κυριακή θα αυξήσει κατά μια μονάδα ποσοστό της.

ΟΜΩΣ ΘΕΛΕΙ προσοχή… Εγκυρη πρόβλεψη για το ποσοστό με αναγωγή των αναποφάσιστων στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κανένας σοβαρός δημοσκόπος δεν μπορεί να κάνει από τώρα. Αρα θα περιμένουμε την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και μετά θα βγάλουμε συμπεράσματα. Καλό τριήμερο και καλή Πρωτομαγιά σε όλον τον κόσμο.