Τα όσα δραματικά έλαβαν χώρα σε Θεσσαλία και Έβρο επιτείνουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο κράτος που δεν έχουν ξαναγίνει.

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη 

 Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε εθνική ανασυγκρότηση, με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και στο επίπεδο των υποδομών. Αναφορικά τώρα με τα όσα λέγονται και γράφονται περί δομικών αλλαγών στο υπουργικό σχήμα δεν επιβεβαιώνονται, ούτε διαψεύδονται από κυβερνητικές πηγές αυτές οι πληροφορίες. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αν χρειάζονται αλλαγές (και σε ποιους τομείς), τι δεν πήγε καλά μετά τη θεομηνία στη Θεσσαλία και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις του. Αν δεν τις έχει λάβει ήδη... 

Τεράστια καταστροφή 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την καταστροφή που έχει συμβεί στη Θεσσαλία, έπειτα από την ιστορικών διαστάσεων θεομηνία, θα υπερβεί κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως να αγγίξει και τα 3 δισ. ευρώ. Ποσό υπερτριπλάσιο της ζημιάς που προκλήθηκε από τον «Ιανό».

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος της βιβλικής καταστροφής η κυβέρνηση, εκτός από τη βοήθεια που θα ζητήσει από την Ευρώπη, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, σκέφτεται να προχωρήσει και σε ανακατανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας, όμως, δεν μπορεί να περιμένει ούτε μέρα. Χρειάζονται να τρέξουν όλες εκείνες οι διαδικασίες, χωρίς την... κλασική γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει το κράτος, για να μπορέσουν αφενός οι πληγέντες να ανακουφιστούν σε πρώτη φάση με τα μέτρα αρωγής και αφετέρου να μπορέσουν άμεσα να χτίσουν ξανά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Να μπορέσουν με τη βοήθεια της Πολιτείας να ξαναχτίσουν, όσο επώδυνο κι αν είναι αυτό, τις ζωές τους. Μόνο που αυτή τη φορά δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξουν λάθη, αστοχίες του παρελθόντος. Το μοντέλο του «Ιανού» είναι ο οδηγός για την επόμενη ημέρα στη βαθιά πληγωμένη Θεσσαλία... 

Ο πρωθυπουργός εξάλλου ήταν ξεκάθαρος στην παρέμβασή του που έκανε την περασμένη Κυριακή από τη Λάρισα. «Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Δύσκολο και σκληρό» 

Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Μπορεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ να έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, όμως το κράτος και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, «θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας. Ξέρω πόσο δύσκολο και πόσο σκληρό είναι για τους αγρότες, αλλά ειδικά για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι χάνουν τα ζώα τους. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας».