Τα κεντρικά ζητήματα και οι εκκρεμότητες που προκύπτουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για το κόμμα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί για τις 16:00.

Τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που σχετίζονται με το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, καθώς επίσης και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Σε χθεσινή συνέντευξη της η γραμματέας της ΚΕ, Ράνια Σβίγκου, επισήμανε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης ότι «θα συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, για να ετοιμάσει την εισήγηση για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες, ώστε να αποφασιστεί και ο οδικός χάρτης για το Έκτακτο Συνέδριο». Ανέφερε επιπλέον ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συζητήσει επισταμένα για την καλύτερη δυνατή παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ, στην οποία η Κ.Ε. αποφάσισε ότι θα εκπροσωπηθούμε από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, τον Νίκο Παππά».

Tην ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την έκπτωση από το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με το περιβάλλον του να σημειώνει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να μην οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές, αρνούμενος το σχετικό αίτημα που του διατυπώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής, το Σαββατοκύριακο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του και τελικά την έγκρισή της από το σώμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από τις διαδικασίες της ΚΕ, καταγγέλλοντας «κουκούλες» και «εξευτελισμό» των μελών του κορυφαίου κομματικού οργάνου.

Στο μεταξύ, οι τρεις στενοί του συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, οι Μανώλης Καπνισάκης, Ευγενία Κουντούρη και Μπάμπης Παπαδάκης παραιτήθηκαν, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα να βρεθούν δίπλα του μόλις τους ανακοινώσει τα επόμενα σχέδιά του. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως χθες άδειασε τον 7ο όροφο στην Κουμουνδούρου.

Μέχρι και αυτή την ώρα, έχουν ακουστεί τα σενάρια της αποχώρησης, της δημιουργίας νέου κόμματος και της εκ νέου υποψηφιότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κάποιο από αυτά να κερδίζει έδαφος. 

Η Νίνα Κασιμάτη που βρίσκεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ζητεί εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ από τη βάση ταυτόχρονα. Γρήγορες διαδικασίες ζητούν και οι Πέτρος Παππάς, Έλενα Ακρίτα και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, οι οποίοι κρατούν ζεστή την υποψηφιότητά του, δηλώντας ότι θα τον στηρίξουν.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να παραμένει αποστασιοποιημένος, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εμπλοκή στις τρέχουσες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.