Συνεχίζοντας την πολιτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» ο Στέφανος Κασσελάκηςπροσπαθεί να ρίξει εν μέρει τους εσωκομματικούς τόνους, μετά την επιλογή του να «φορτώσει» στον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το οικονομικό κραχ της Κουμουνδούρου και ως εκ τούτου το σύνολο των ευθυνών για τα άδεια ταμεία του κόμματος.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, λέει στέλνοντας μήνυμα, «σε ό,τι με αφορά, μπορώ να μιλήσω για την περίοδο που είμαι πρόεδρος του κόμματος και να διαβεβαιώσω ότι όσο ηγούμαι του ΣΥΡΙΖΑ καμία μαύρη σακούλα δεν έχει περάσει και δεν θα περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου», με τη σκέψη όσων ακούν την παραπάνω έκφραση να οδηγείται εύλογα στην κατεύθυνση «ότι κατά το παρελθόν ακολουθείτο αυτή η πρακτική».

Στην Πολιτική Γραμματεία τις επόμενες ώρες τα οκτώ στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό αναμένεται να αντιδράσουν με σφοδρότητα για το γεγονός ότι δεν τους κοινοποιήθηκε η πρόθεση της ηγεσίας για προσωπικές εθελούσιες απολύσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM, όπως υποστηρίζουν, παρότι μεγάλο μέρος της τελευταίας συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ήταν αφιερωμένη στην τύχη των κομματικών media, εργαζόμενοι των οποίων θα επιχειρήσουν να παρέμβουν εκ νέου στην Πολιτική Γραμματεία.

Αλλάζει την ατζέντα

Προτού εγκύψει ο Στέφανος Κασσελάκης εκ νέου στον κυκεώνα των προβλημάτων του στο εσωτερικό του κόμματος, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα αφού πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλό του Δημήτρη Παπαγεωργίου ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μουσικής συνοδευόμενος από τον σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπεθ, για τον εορτασμό της 248ης Επετείου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, εορτασμός ο οποίος έχει επισκιαστεί από την απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ολική επαναφορά στο προφίλ του, προτρέποντας και τα στελέχη του κόμματος που είναι κοντά του να τοποθετούνται με σοβαρότητα κυρίως στα πολιτικά θέματα και όχι στα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι στους συνεργάτες του λέει «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάζεται συνεχώς ο πολιτικός αγώνας του κόμματος κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από ατέρμονες και άνευ πολιτικής βάσης συγκρούσεις στο εσωτερικό μας», δείχνοντας τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη ως προεξοφλημένη, ενώ ζήτησε στο εξής ενότητα και σοβαρότητα στο κόμμα, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, «στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενότητα και ομοψυχία, για να είμαστε αποτελεσματικοί στον αγώνα για την ανατροπή της Δεξιάς και σε αυτήν την προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενότητα προσδοκώ από τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα ως ιστορικός ηγέτης του χώρου», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας άλλη μια επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού. Στο στρατόπεδο Τσίπρα είναι οργισμένοι και έχουν αποφασίσει να καταγράφονται οι διαφοροποιήσεις των στελεχών στην Πολιτική Γραμματεία ενώ όλοι ετοιμάζονται για το συνέδριο του φθινοπώρου, όπου θα δοθεί η τελική μάχη ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει ως «αυτονόητη» την «οικοδόμηση πολιτικής εμπιστοσύνης μέσω ενός κοινοβουλευτικού μετώπου υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας» με το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας όμως ότι «σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου, δεν μπορούμε να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο», σε μια προσπάθεια να καθοδηγήσει τις εξελίξεις πριν από το άνοιγμα της εσωκομματικής κάλπης της Χαριλάου Τρικούπη. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι θα έχει τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με προοδευτικό πρόσημο, κάτι που του δίνει τον αέρα του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.

Παρέμβαση Παππά

Στο μεταξύ, δεν πέρασε από καμιά πλευρά απαρατήρητη η παρέμβαση Νίκου Παππά, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να κλείσει το θέμα των «μαύρων ταμείων». «Πρέπει να γίνεται ανοιχτή πολιτική συζήτηση, αλλά να θυμόμαστε όλοι ότι πρέπει να εξαντλείται κάθε προσπάθεια σύνθεσης, στην οποία έχουμε όλα τα περιθώρια να την πετύχουμε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι «πρέπει ψύχραιμα και συλλογικά να αποφανθούμε και για τα θέματα της συγκυρίας και για τον σχεδιασμό μας. Διότι έχουμε μία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και η Πολιτική Γραμματεία ως εκτελεστικό όργανο καλείται να την υλοποιήσει».

Περιέγραψε ακόμα ότι η προοπτική μιας προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, «είναι απολύτως πλειοψηφική εντός του κόμματος και εδώ βρίσκεται το έδαφος ευρύτερων συνθέσεων. Πέρα από κάποιες απόψεις οι οποίες προκρίνουν τη διάλυση των υπαρχόντων σχηματισμών και τη δημιουργία νέου κόμματος –αυτό κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιο λάθος, διότι δεν υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση, ώριμες συνθήκες και σαφές πολιτικό πλαίσιο– υφίσταται συμφωνία στο θέμα αυτό». Στην ουσία, ο Νίκος Παππάς έστειλε μήνυμα έμμεσα στην πλευρά Τσίπρα ότι η όποια κίνησή του εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον είναι μειοψηφική και δεν θα έχει καμία τύχη για την ενδεχόμενη ανατροπή Κασσελάκη.