Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, με αρκετά στελέχη διαφωνούντα να μην τον αφήνουν να ολοκληρώσει τις φράσεις του. Εκεί παρενέβη ο Παναγιώτης Ρήγας και ζήτησε σεβασμό στους ομιλητές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να πάρει άμεσα και καθαρή απόφαση για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη. «Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε μία ομιλία με αρκετή ένταση και διακοπές από στελέχη του κόμματος.

«Ιδού η Ρόδος» - «Πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ»

Ο κ. Κασσελάκης στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε λόγο για 5η φάλαγγα της Νεάς Δημοκρατίας ως προς τους διαφωνούντες στο κόμμα του, ενώ χρησιμοποίησε και τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, «Ιδού η Ρόδος» προκαλώντας τους την Επιτροπή να πάρει σαφή θέση για τις διαγραφές.

«Πολιτική του... Pummaro»

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε την πολιτική των παραδοσιακών μελών του ΣΥΡΙΖΑ ως «σάλτσα Pummaro» με αόριστες σάλτσες και τεράστια κείμενα, λέγοντας πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφουγκραστεί την κοινωνία.

«Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

6023429.jpg

Παρακολουθήστε την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία ξεκίνησε η συνδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

​​​​

Αναβολή της εναρκτήριας ομιλίας του Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μετέθεσε την ώρα ομιλίας του από τις 12 για μετά τη 1 το μεσημέρι. Αυτή η αναβολή, έφερε περισσότερες γκρίνιες και αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, στο ήδη τεταμένο κλίμα που επικρατεί.

Ο πρόεδρος του κόμματος έφτασε στον χώρο της συνεδρίασης στις 14.05.

Νωρίτερα έφτασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αχτσιόγλου-Ομπρέλα ζητούν «εδώ και τώρα» ψηφοφορία για το διάγγελμα Κασσελάκη -«Ως εδώ στον κατήφορο»

Να συζητηθεί και να μπει σε ψηφοφορία εδώ και τώρα το διάγγελμα και το δημοψήφισμα Κασσελάκη θα ζητήσει αμέσως μετά την εισήγηση του προέδρου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, με την «Ομπρέλα» να συντάσσεται με την παραπάνω πρόταση.

Η εισήγηση Κασσελάκη στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματισμένη για τις 12 αλλά αναμένεται μετά τις 13:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητείται να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, αλλά σημείο - κλειδί που θα κρίνει τη διαδικασία θα είναι το πόσοι τελικά από όσους στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη θα συνταχθούν μαζί τους.

Στην ίδια ομάδα πιέσης να συζητηθεί το ζήτημα των διαγραφών και του δημοψηφίσματος θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ομάδα Τεμπονέρα, ο οποίος σήμερα χαρακτήρισε «αχρείαστη, εσωστρεφής, διχαστική κίνηση που υπονομεύει την ενότητα» την κίνηση για δημοψήφισμα.

Από πλευράς της, η «Ομπρέλα» σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ψηφοφορία η πρόταση για διαγραφές και δημοψήφισμα, θα αποχωρήσει καταγγέλλοντας τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες της νέας ηγεσίας.

Αχτσιόγλου: Σε πρωτοφανή κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ και τροχιά διάλυσης

Στην εισήγησή της, η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι«ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. «Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή» αναφέρουν.

Ξεπέρασε κάθε όριο το διάγγελμα για διαγραφές να αποδοκιμαστεί ο εμπνευστής του

Τονίζουν επίσης ότι «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων».

Οι 6+6 σημειώνουν ότι «αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση» και προσθέτουν ότι «η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού».

Για να καταλήξουν: «Πώς μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο».

6023237.jpg
6023241.jpg
6023238.jpg
6022902.jpg
6022905.jpg
6023016.jpg
6022909.jpg
6022906.jpg

Δείπνο Κασσελάκη στο Περιστέρι

Το βράδυ της Παρασκευής, κι ενώ ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μεσουρανεί, ο πρόεδρος του κόμματος, πηγαίνει στο Basegrill στο Περιστέρι, γνωστό για τα καλά ψητά κρέατά του στην αγορά, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και λίγο αργότερα από το τελεσίγραφο που δέχθηκε από προεδρικούς και ομάδα Αχτσιόγλου για το δημοψήφισμα που πρότεινε. 

Λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ, κατέφθασαν στο τραπέζι τους η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης.

Στην παρέα εθεάθη και ο ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος αναμένεται κατά το ρεπορτάζ να τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, αλλά και η Ράνια Σβίγκου. Το μενού περιελάμβανε κρεατικά αλλά και τα εσωκομματικά προβλήματα που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο φάσμα της διάσπασης. Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι και Περιστέρι, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που ήταν «εξαφανισμένοι» μετά την ήττα στις εκλογές του Μαΐου.

Οι αποχωρήσεις

Στην σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ αναμένεται να αποχωρήσουν μαζικά (από 47 ως 60 άτομα υπολογίζονται) η Ομπρέλα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ήδη αποχώρησαν από χθες οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα (Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης).

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιμένει στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις 4 διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το «διάγγελμα»του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη δυσφορία, που διαπέρασε οριζόντια το κόμμα.

Ακόμη και στελέχη που στήριξαν την επιλογή Κασσελάκη εξέφρασαν τη διαφωνία τους, ενώ σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην οποία μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς (στήριξε Κασσελάκη στον β' γύρο), Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης, διαμηνύθηκε διάβημα εν είδει τελεσιγράφου προς τον Στ. Κασσελάκη να μην επιμείνει.

«Δυστυχώς, αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων, θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πόσω μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη που κινούνται στο κλίμα αυτό.

Ανησυχία Τσίπρα – Θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στη σύσκεψη μετείχαν οι δύο πλέον στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάτι που ερμηνεύεται ως μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας -που επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως- παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου, δεν είναι μέλος του οργάνου, στο οποίο μετέχουν οι 299 εκλεγμένοι κι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Ομάδα Αχτσιόγλου: Πάρε πίσω το δημοψήφισμα - Θα καταψηφίσουμε

Απόψε συνεδρίασαν επίσης τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6», που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρότι αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση. Και η πλευρά Αχτσιόγλου διατυπώνει διαφωνία με τις κινήσεις Κασσελάκη και διαμηνύει προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν δεν πάρει πίσω την πρόταση περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος, θα την καταψηφίσουν στην Κεντρική Επιτροπή.

Αποστολάκης: «Κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση»

Από την πλευρά του, ο στενός του συνεργάτης και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις των επικριτών Κασσελάκη, υποστήριξε στην ΕΡΤ ότι ήταν «βαθιά δημοκρατική η ενωτική στάση του προέδρου,συνεχίζει να είναι θεσμικός».

Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση», ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος». «Πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα εσωτερικά ζητήματα, δεν έχουμε περιθώρια» υπογράμμισε, και επισήμανε ότι «πρέπει μέχρι τις Ευρωεκλογές το κόμμα να πατήσει στα πόδια του».

Αποχωρεί και ο Τσακαλώτος

Μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη-Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δρίτσας: Αντισταθείτε στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα».

Ζαχαριάδης: «Προτιμότερος ένας πολιτισμένος χωρισμός από τη λεκτική βία και πίεση» -Αποστάσεις από το δημοψήφισμα

Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε πιο κατευναστικός, τονίζοντας πως «πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός, εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης».

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» προσέθεσε.

Η «Εποχή» παρουσιάζει τον Κασσελάκη ως Ναπολέοντα: «Έθεσε το κόμμα εκτός εαυτού»

Στη χορεία των αντιδράσεων περιλαμβάνεται και η εφημερίδα «Εποχή» που απηχεί τις απόψεις της Ομπρέλας.

Η εφημερίδα «Εποχή», η οποία διοργάνωσε και την εκδήλωση της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ «Ομπρέλα», όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Σία Αναγνωστοπούλου για το μέλλον την ανανεωτικής Αριστεράς, παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον Στέφανο Κασσελάκη (χωρίς να τον κατονομάζει) ως Ναπολέοντα πάνω στο άλογο να δίνει διαταγές, με τίτλο «έθεσε κόμμα εκτός εαυτού», καυτηριάζοντας έτσι την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές.

Ο τίτλος φαίνεται πως είναι μία παράφραση της φράσης που είχε χρησιμοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ» όταν είχε εξαγγείλει την παραπομπή για διαγραφή των Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο:

epoxi-protoselido.webp