Το εσωκομματικό δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών δηλώνουν αντίθετοι σε αυτό. Ακόμα και στελέχη που στηρίζουν τον νυν Πρόεδρο ή δεν έχουν σκοπό να φύγουν άμεσα από το κόμμα, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, τάσσονται ενάντια στην πρωτοβουλία του νέου αρχηγού με βαριές εκφράσεις.


Συγκεκριμένα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε αντίθετος με την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές στο κόμμα, μιλώντας για μία «διχαστική κίνηση που υπονομεύει την ενότητα του κόμματος» ενώ χαρακτήρισε την απόφαση ως αντικαταστατική, καθώς υπεύθυνο όργανο για τις διαγραφές είναι το Πειθαρχικό. Παράλληλα ζήτησε από τον νέο Πρόεδρο να πάρει πίσω την απόφασή του, θέτοντας την ανάκληση του δημοψηφίσματος ως όρο για να προχωρήσει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως υπεύθυνο για τη διάσπαση του κόμματος ενώ ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το κόμμα αν ο Πρόεδρος δεν ανακαλέσει τις αποφάσεις του.


Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο ήταν και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν στήνουμε λαϊκά δικαστήρια» ρίχνοντας καρφιά στην ηγετική ομάδα Κασσελάκη για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις και ενέργειες ενώ ζήτησε ηρεμία στο δρόμο προς το συνέδριο. Μάλιστα σε ερώτηση για το αν πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι το κόμμα δεν χρειάζεται τοποτηρητή αλλά να πέσουν οι εντάσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να στρέψει όλα τα στελέχη του κόμματος του εναντίον του, κάτι ίσως πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου.