Πόλεμος διεξάγεται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία όπως όλα δείχνουν θα φέρει κι άλλες αποχωρήσεις μετά τους Σκουρλέτη και Βούτση.

Το «διάγγελμα» Κασσελάκη, έφερε έντονη δυσφορία στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το απόγευμα έγινε κλειστή σύσκεψη προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, στην οποία μετείχαν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς (στήριξε Κασσελάκη στον β' γύρο), Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης, όπου εξέφρασαν από κοινού τη διαφωνία τους με την κίνηση του προέδρου το κόμματος.

«Δυστυχώς, αυτές τις μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κείμενα αποχώρησης μελών του κόμματος. Μεταξύ αυτών και στελεχών που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Οι δημόσιες δηλώσεις συνεχίζονται. Η ταλαιπωρία των μελών μας πρέπει να σταματήσει. Ειδικά υπό το φως και των σημερινών καταγγελτικών δηλώσεων, θεωρούμε αυτονόητο ότι παρέλκουν οι λόγοι για τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πόσω μάλλον η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη που κινούνται στο κλίμα αυτό.

Ανησυχία Τσίπρα – Θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στη σύσκεψη μετείχαν οι δύο πλέον στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, κάτι που ερμηνεύεται ως μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας -που επιμένει να μην παρεμβαίνει δημοσίως- παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εξάλλου, δεν είναι μέλος του οργάνου, στο οποίο μετέχουν οι 299 εκλεγμένοι κι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Ομάδα Αχτσιόγλου: Πάρε πίσω το δημοψήφισμα - Θα καταψηφίσουμε

Απόψε συνεδρίασαν επίσης τα μέλη της εσωκομματικής τάσης των «6+6», που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρότι αποφάσισαν χθες να παραμείνουν στο κόμμα και να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη, οι ραγδαίες εξελίξεις αυξάνουν την πίεση για πιο διακριτή αντίδραση. Και η πλευρά Αχτσιόγλου διατυπώνει διαφωνία με τις κινήσεις Κασσελάκη και διαμηνύει προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν δεν πάρει πίσω την πρόταση περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος, θα την καταψηφίσουν στην Κεντρική Επιτροπή.

Αποστολάκης: «Κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση»

Από την πλευρά του, ο στενός του συνεργάτης και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις των επικριτών Κασσελάκη, υποστήριξε στην ΕΡΤ ότι ήταν «βαθιά δημοκρατική η ενωτική στάση του προέδρου,συνεχίζει να είναι θεσμικός».

Μάλιστα, ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι «κάποια στελέχη ξέφυγαν, έχει οξυνθεί η κατάσταση», ενώ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών από μέλη του κόμματος». «Πρέπει να λυθούν γρήγορα όλα τα εσωτερικά ζητήματα, δεν έχουμε περιθώρια» υπογράμμισε, και επισήμανε ότι «πρέπει μέχρι τις Ευρωεκλογές το κόμμα να πατήσει στα πόδια του».

Αποχωρεί και ο Τσακαλώτος

Μετά και τις αποχωρήσεις Σκουρλέτη-Βούτση, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά του πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως αύριο στην Κεντρική Επιτροπή θα ανακοινώσει και αυτός με τη σειρά του την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δρίτσας: Αντισταθείτε στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα για τις διαγραφές, ο Θοδωρής Δρίτσας σε ανάρτησή του επανήλθε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, καλώντας τα μέλη «να αντισταθούν στην παραφροσύνη και τη γελοιότητα».

Ζαχαριάδης: «Προτιμότερος ένας πολιτισμένος χωρισμός από τη λεκτική βία και πίεση» -Αποστάσεις από το δημοψήφισμα

Σε δηλώσεις του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε πιο κατευναστικός, τονίζοντας πως «πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός, εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης».

«Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» προσέθεσε.

Η «Εποχή» παρουσιάζει τον Κασσελάκη ως Ναπολέοντα: «Έθεσε το κόμμα εκτός εαυτού»

Στη χορεία των αντιδράσεων περιλαμβάνεται και η εφημερίδα «Εποχή» που απηχεί τις απόψεις της Ομπρέλας.

Η εφημερίδα «Εποχή», η οποία διοργάνωσε και την εκδήλωση της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ «Ομπρέλα», όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Σία Αναγνωστοπούλου για το μέλλον την ανανεωτικής Αριστεράς, παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της τον Στέφανο Κασσελάκη (χωρίς να τον κατονομάζει) ως Ναπολέοντα πάνω στο άλογο να δίνει διαταγές, με τίτλο «έθεσε κόμμα εκτός εαυτού», καυτηριάζοντας έτσι την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφές.

Ο τίτλος φαίνεται πως είναι μία παράφραση της φράσης που είχε χρησιμοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ» όταν είχε εξαγγείλει την παραπομπή για διαγραφή των Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη.

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο:

epoxi-protoselido.webp