Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τη μαζική φυγή σημαντικών στελεχών του κόμματος δημιουργούν ένα μικρό κόμμα που διοικείται από την παρέα Κασσελάκη - Πολάκη - Παππά. Ωστόσο η απουσία της ομάδας Αχτσιόγλου - Χαρίτση και της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δίνει ευκαιρία σε ένα άλλο στέλεχος να διεκδικήσει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Διονύσης Τεμπονέρας.


Ο νεαρός δικηγόρος από την Πάτρα είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από το 2013. Αν και ενταγμένος στο κόμμα σχεδόν από την εποχή που έγινε Πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας και διορίστηκε μάλιστα γενικός γραμματέας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Υπουργείο Ναυτιλίας, πολιτικά ήταν άφαντος μέχρι τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας τον έβγαλε μπροστά ως τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή στο κόμμα. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις αρχικά κράτησε στάση αναμονής προς την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο γρήγορα άλλαξε γνώμη και με αφορμή την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα ένωσε τις δυνάμεις του με την ομάδα Αχτσιόγλου - Χαρίτση. Σε αυτό το πλαίσιο και τοποθετώντας τον εαυτό του στην αριστερή πτέρυγα, όλοι ήταν βέβαιοι ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη ποτέ. 


Πληροφορίες θέλουν να σταμάτησε την αποχώρησή του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ο νεαρός δικηγόρος ζήτησε συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό για να εκφράσει τους προβληματισμούς του για το μέλλον του κόμματος. Ο ίδιος είναι αρκετά φιλόδοξος και παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικά ένα σκοπό: να ασκεί εσωκομματική αντιπολίτευση στον Στέφανο Κασσελάκη, αναμένοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στην περίπτωση που το κόμμα δεν πετύχει τους στόχους του, θα αμφισβητήσει ανοιχτά την νέα ηγεσία, προσδοκώντας ακόμα και ότι ο ίδιος μπορεί να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε θεωρεί ότι έχει όλα τα φόντα για να διαδεχθεί με αξιώσεις τον Στέφανο Κασσελάκη.


Η πολιτική πλατφόρμα


Ο Τεμπονέρας έθεσε ήδη την πολιτική του πλατφόρμα, ζητώντας από τον νέο Πρόεδρο να τηρεί απαρέγκλιτα το καταστατικό του κόμματος, να διενεργήσει συνέδριο τον Φεβρουάριο ενώ διεμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα νοικοκυραίων αλλά εκφράζει τη σύγχρονη και ριζοσπαστική αριστερά. Στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ήταν ιδιαίτερα σκληρός κατά του Προέδρου, κατηγορώντας τον ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε ούτε μία πρόταση νόμου μέχρι σήμερα. Παράλληλα υποστήριξε ότι οι ενέργειες Κασσελάκη έχουν ως αποτέλεσμα το κόμμα να χάνει την επιρροή του στην κοινωνία και στελέχη να αποχωρούν μαζικά. Από πίσω του έχει συνταχθεί ένα ισχυρό δίκτυο στελεχών που δεν καλοβλέπει την ηγεσία Κασσελάκη, ωστόσο ακόμα δεν επιθυμεί να αποχωρήσει.


Ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ηγεσία του κόμματος και αυτός είναι ο μόνος λόγος που αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους διαφωνούντες. Ωστόσο η παραμονή του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή τη διεξαγωγή συνεδρίου άμεσα και την τήρηση των θεσμικών διαδικασιών. Οι πιο έμπειροι στο κόμμα στοιχηματίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να αναγκαστεί να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.