Ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών ένωσε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μικρότερων κομμάτων κατά των επίσημων υποψηφιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό να χτυπήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή αποχή, η οποία αποτελεί σημαντικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κατέληξε να πανηγυρίζει για την επικράτηση των..ανταρτών της Ν.Δ. και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, αλλά να παρακαλά με κάθε τρόπο την Χαριλάου Τρικούπη σε συνεργασία.

Σε όλα τα πάνελ των εκπομπών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που συμμετέχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν επιτακτικά από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν σε μία είδους σύγκλιση και συνεργασία με σκοπό να κερδίσουν επιτέλους τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πράγματι ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγο πριν αποχωρήσει για τις ΗΠΑ, σε δήλωση που έκανε στο X (πρωην Twitter), αφού..πανηγύρισε για τις νίκες των ανταρτών της Ν.Δ. και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ανάγκη ένωσης του προοδευτικού χώρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτή η ένωση του προοδευτικού κόσμου εκφράζει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, δήλωσε από την τηλεόραση του Ant1 ότι το κόμμα του ζητά εδώ και ένα χρόνο προγραμματική σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στο πάνελ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, να μην απαντά με σαφήνεια στην προοπτική σύγκλισης.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για νίκη των ενωμένων προοδευτικών δυνάμεων. Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, επαναλαμβάνουν στα πάνελ αυτό που λένε καιρό για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ανακάμψει μόνος του και δεν κέρδισε καμία περιφέρεια (πέρα από την Θεσσαλία όπου είχαν κοινό υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ) και κανένα μεγάλο δήμο, ψάχνει σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ. Επίσημα στην Χαριλάου Τρικούπη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να γίνουν δεύτερο κόμμα, αλλά πολλοί κάνουν ήδη όνειρα για..προοδευτική διακυβέρνηση.