Ακόμη και τις ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσαν για… ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση. Τα δε χρίσματα που δόθηκαν για τις 13 περιφέρειες χαρακτηρίστηκαν πολιτικά αλλά με γνώμονα την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να αναμετρηθεί με την Κουμουνδούρου ως προς την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Τώρα μιλούν για 100 «πράσινους» δήμους και όχι με την έννοια της… οικολογίας.

Είναι αλήθεια πως το ΠΑΣΟΚ είναι από τους κερδισμένους των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων εξ αιτίας κυρίως της νίκης του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων. Αυτό όμως δεν καθιστά κάποια ευρεία νίκη, τέτοια που να αλλάζει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό όπως επιχειρείται να εμφανιστεί από το στελέχη του κόμματος. Θα μπορούσε κανείς να πεί ότι αμαυρώθηκε κιόλας από την επίσημη στήριξη που προσέφερε σε υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θριαμβολογούν, όπως έκαναν και στις εθνικές εκλογές που μετά βίας αύξησαν το ποσοστό τους κατά 3% περίπου την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική πανωλεθρία και έχασε 15% περίπου σε σχέση με αυτές του 2019, το ζήτημα που ανοίγει είναι κατά πόσο σχεδιάζεται συμπόρευση με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και –κυρίως- με τον Παύλο Πολάκη.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε στο ραδιόφωνο πως ο στόχος της αυτόνομης πορείας δεν έχει αλλάξει. Και απλά ότι υπήρξε κάποια συμπόρευση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Είναι όμως έτσι; Με σαφήνεια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν το έχει αναφέρει. Ούτε επισήμως το ΠΑΣΟΚ διάψευσε τον Γιώργο Παπανδρέου –θιασώτη της σύμπραξης ακόμη και συγχώνευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και άλλα στελέχη που δηλώνουν υποστηρικτές της… προοδευτικής διακυβέρνησης.

Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ κοιτά το αποτέλεσμα. Και δηλώνει νικητής των εκλογών. Η ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση μετρά τώρα 100 πράσινες σημαίες σε δήμους με τη λογική πως δήμαρχοι που έχουν πλέον εκλεγεί προέρχονται από το κόμμα. Μόνο που την ίδια στιγμή αρνείται να αποδεχτεί η Χαριλάου Τρικούπη ένα γεγονός καταγεγραμμένο. Ότι 3 νέοι περιφερειάρχες προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Κατέβηκαν ως αντάρτες, δεν αποποιήθηκαν ποτέ τη σχέση τους με την παράταξη.