Είναι κοινό μυστικό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη βρίσκονται στο χειρότερο σημείο ενώ δεν υφίσταται πλέον δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους. Οι τελευταίες συγκρούσεις φανερώνουν τη στρατηγική που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι δύο άνδρες.

Οι εποχές που ο Παύλος Πολάκης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Στεφάνου Κασσελάκη και το αντίστροφο μάλλον έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μέσα σε λίγες ημέρες οι δύο άνδρες έχουν συγκρουστεί ανοιχτά στα όργανα του κόμματος, τη μια φορά για τον γάμο των ομόφυλων και την κομματική πειθαρχία και το άλλο για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα F-35 και τη σημαντική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ) τον Παύλο Πολάκη «να αποχωρήσει από το κόμμα, αν δεν συμφωνεί με τις θέσεις του», ένα περιστατικό που ο Πολάκης προσπάθησε να διαψεύσει με επίθεση στους δημοσιογράφους. Οι συγκρούσεις αυτές βέβαια δεν ήρθαν ξαφνικά.

Ο Παύλος Πολάκης τους τελευταίους μήνες άρχισε να εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα Κασσελάκη να αναστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα οι αμφιβολίες μετατράπηκαν σε δομικές διαφωνίες καθώς ο αψύς Κρητικός πλέον δεν συμφωνεί, όπως μαρτυρούν οι διαφωνίες του, με τον προσανατολισμό που παίρνει το κόμμα ενώ θεωρεί ότι η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά της και οδηγεί το κόμμα σε λάθη και εσωστρέφεια. Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται από καιρό εισηγήσεις να αποπέμψει τον βουλευτή του κόμματος διότι αφενός δεν εξυπηρετεί τον στόχο για στροφή στο κέντρο, αφετέρου ο ίδιος ο νέος πρόεδρος δεν συμφωνεί με τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης. Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος θεωρούν βέβαιο ότι ο Παύλος Πολάκης δεν θα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι ενώ η επιλογή Κασσελάκη να συγκρουστεί μαζί του ανοιχτά στα όργανα του κόμματος δείχνει ότι ο νέος πρόεδρος μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις του. Το ερώτημα είναι πώς θα συμβεί το διαζύγιο, το οποίο μόνο βελούδινο δεν θα είναι.

Το «κόμμα» Πολάκη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κατανοήσει πλήρως τη μεγάλη επιρροή που έχει ο Παύλος Πολάκης στη σκληρή βάση του κόμματος. Μάλιστα όταν είχε συγκρουστεί και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη και τον είχε στείλει στο Πειθαρχικό του κόμματος, δίχως τελικά να τολμήσει να τον διαγράψει, είχαν διενεργηθεί κάτι πολύ ενδιαφέρουσες μετρήσεις για ένα πιθανό κόμμα Πολάκη. Τότε ο αψύς Κρητικός λάμβανε ένα ποσοστό περίπου 5%, το οποίο προερχόταν σχεδόν αποκλειστικά από διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι αν ένας ΣΥΡΙΖΑ δίχως τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στο χείλος του μονοψήφιου ποσοστού, έχει την πολυτέλεια για τέτοιες συγκρούσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παύλος Πολάκης ετοιμάζεται διότι επιθυμεί η σύγκρουση που θα τον θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ να αφορά ένα θέμα που θα κινητοποιήσει ψηφοφόρους προς το μέρος του. Άλλωστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια χτίζει στα social media ένα φανατικό κοινό ενώ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών εντός ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνά την Κρήτη.