Τον δρόμο προς το... αδιέξοδο αναμένεται να αναδείξει η συνεδρίαση, σήμερα το απόγευμα στις 17:00, της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και τον μετέπειτα προγραμματισμό που αφορά και στον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Πρόκειται για την πρώτη σύγκληση του κομματικού οργάνου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, ωστόσο, θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση φέρεται να είναι αποφασισμένη να καταρρίψει το αφήγημα νίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές που επιχείρησε να στήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα του, βάζοντας παράλληλα στο κάδρο της κριτικής πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα και άλλες περί «ξινίλας» και «αριστερόμετρου» που ανέφερε σε συγκέντρωση στο Κερατσίνι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνήσει πρόσφατα στους «άτακτους» πως όσοι υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτιά του.

Αδιέξοδο αναμένεται και ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί για Νοέμβριο και μετατίθεται συνεχώς για το 2024. Η «Ομπρέλα» επιμένει πως υπάρχει ακόμη χρόνος το συνέδριο να συγκληθεί στα τέλη Νοεμβρίου και αναμένεται να ζητήσει άμεση έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου.

Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα στην ΕΡΤ πως «το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».

Ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» χθες σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα». Στο άρθρο με τίτλο «Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει μια σειρά από σημεία που οδηγούν στην πολιτική κατάρρευση του κόμματος, «δείχνοντας», ανάμεσα σε άλλα, την απουσία εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, τον αρχηγισμό, την άρνηση αυτοκριτικής.

Σε κάθε περίπτωση την όποια πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για το συνέδριο θα πρέπει να κυρώσει η Κεντρική Επιτροπή.