Σήμερα Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ξενοδοχείο Caravel. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με την ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, στις 12:30.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει σήμερα να κάνει μια «φυγή προς τα εμπρός». Επιθυμεί να τελειώσει την εσωστρέφεια και να επικεντρώσει στο αντιπολιτευτικό έργο. Για αυτό το λόγο, άλλωστε ξεκινά και πάλι τις περιοδείες, όπως η χθεσινή που βρέθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., που θα είναι μονοήμερη, το βασικό θέμα θα είναι πραγματοποίηση του Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Θα συγκροτηθεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης θα είναι έκτακτο και θα προβλέπει εκλογή νέων συνέδρων, με καινούργιες νομαρχιακές επιτροπές και ανάδειξη συντονιστικών στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μελών. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης με τον Διονύση Τεμπονέρα να έχει ήδη ασκήσει κριτική το προηγούμενο διάστημα για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος. Η παλαιά προεδρική φρουρά έδειξε με τη στάση της στο θέμα των διαγραφών πως δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στον Στέφανο Κασσελάκη. Συνεπώς ο λόγος των Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Παππά, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση βαραίνει ιδιαίτερα και σίγουρα οι τοποθετήσεις τους από το βήμα της Κ.Ε. θα δώσουν τον τόνο στη συνεδρίαση.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι χρεώσεις των τομέων που ανέλαβαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τον Πολιτικό Σχεδιασμό θα αναλάβει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τα εργασιακά – ασφαλιστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, υπεύθυνος για το πρόγραμμα θα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για το ίδρυμα Νίκος Πουλαντζάς ο Αλέκος Φλαμπουράρης και για την οικονομία ο Νίκος Παππάς.

Συναγερμός για δημοσκοπήσεις και Νέα Αριστερά

Οι δημοσκοπήσεις πάντως πλέον παγιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση, με τη Νέα Αριστερά σήμερα στην πρώτη της καταγραφή να συγκεντρώνει ποσοστό 2,5% στην πρόθεση ψήφου και ποσοστό Βουλής στην αναγωγή επί των εγκύρων, κάτι που φέρνει αναταράξεις και εντάσεις στο κόμμα.