Σκεφτόμουν το άρθρο και το ρεπορτάζ που θα έστελνα στην εφημερίδα να μην έχει σχέση με όσα σχολιάζουν τα περισσότερα ΜΜΕ και αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις. Κατέληξα έτσι σε ένα θέμα που, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σοβαρότερο από τις φαιδρότητες με τις οποίες αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, χωρίς ποτέ να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα και να στέκεται μόνο στη μηδενιστική κριτική.

Συγκεκριμένα, ενόψει Πάσχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 20% σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία λόγω της αντίστοιχης εορτής των Καθολικών, την περασμένη Κυριακή.

Ετσι η τιμή παραγωγού κινήθηκε μεταξύ των 7,50-8 ευρώ/κιλό, αφού μιλάμε για ζώα ηλικίας κάτω των 20 ημερών και βάρους έξι με επτά κιλά, που σημαίνει ότι το κόστος για τον Ελληνα κτηνοτρόφο δεν ξεπέρασε τα επτά ευρώ/κιλό.

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, οι Ελληνες καταναλωτές προτιμούν αμνοερίφια βάρους 10-12 κιλών, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους στα οκτώ ευρώ/κιλό και φτάνει μέχρι και τα εννέα ευρώ/κιλό. Από αυτό και μόνο το στοιχείο καθίσταται σαφές ότι πουλώντας σε τιμές έξι με εξίμισι ευρώ το κιλό, όπως πέρυσι, οι Ελληνες παραγωγοί «μπαίνουν μέσα», κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί και για αυτό τον λόγο άλλωστε προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερα από τα ζωντανά τους.

Πάμε τώρα στις προτάσεις και τα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση πέρυσι – και σωστά – συμπεριέλαβε το αρνί και το κατσίκι στο «καλάθι του νοικοκυριού», παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, αφού μετά από αυτήν την απόφαση οι τιμές παραγωγού είχαν κατακρημνιστεί. Δεν γίνεται όμως να αντιδρούν πάντα οι επαγγελματικοί κλάδοι. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε και φέτος τα προϊόντα να φτάσουν στον καταναλωτή σε κανονικές τιμές και όχι σε τιμές… φαρμακείου.

Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει από τώρα να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε το Πάσχα οι καταναλωτές να μη βιώσουν την ακρίβεια που βιώνουν σε πολλά προϊόντα τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Και λέμε από τώρα γιατί όσο πλησιάζουμε σε εκείνες τις ημέρες, όποιες και αν είναι οι παρεμβάσεις του δεν θα φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού οι τιμές θα έχουν ήδη εκτοξευθεί και δεν θα μαζεύονται με τίποτα.

ΕΧΩ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ πολλές φορές ότι όλες οι εκλογές κρίνονται από την οικονομία. Ετσι λοιπόν και οι ευρωεκλογές, αλλά και οι επόμενες εθνικές, θα κριθούν από θέματα όπως η αγοραστική δύναμη, η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, τα επιδόματα, οι συντάξεις και οι μισθοί. Και επειδή από το Πάσχα μέχρι την 9η Ιουνίου θα έχει περάσει λίγος χρόνος, καλό θα είναι η κυβέρνηση να ξέρει ότι η ακρίβεια θα παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο σε προϊόντα και κρέατα, αλλά και στα καύσιμα, τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες. Ας προσέξει λοιπόν όλα όσα ήδη επισημαίνουμε, αφού το καμπανάκι έχει χτυπήσει. Ας ελπίσουμε να μην πληρώσουμε το Πάσχα «χρυσό»…