Eνώ για τις περιβόητες Σπέτσες είχε γίνει μεγάλη προεργασία, για την αλλαγή του προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε μόλις μια απάντηση Πολάκη σε μια γελοιογραφία του Ηλία Μακρή της «Καθημερινής» για να ξαναπέσει το κόμμα στον Καιάδα της πολιτικής ανυποληψίας. Ετσι, μετά τα περισπούδαστα πολακικά σχόλια, για σιχάματα της «δημοσιογραφίας» και βοθρολύματα της «γελοιογραφίας», πήγε στράφι το «ελληνικό όνειρο» που ήθελε να πουλήσει ως νέα πολιτική θέση ο Κασσελάκης

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή καθυστέρησε να πάρει θέση και απέφυγε να τοποθετηθεί, παρακολουθώντας απλά το ντόμινο των αντιδράσεων, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους, με δεδομένο ότι ο κ. Πολάκης είχε επιτεθεί ήδη από τις Σπέτσες σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, κάτι που όταν είχε συμβεί κατά την ηγεσία Τσίπρα είχε φτάσει στα πρόθυρα της διαγραφής. Τελικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τον Παύλο Πολάκη, δείχνοντας «κίτρινη κάρτα», αν και σημαίνον στέλεχος της ηγεσίας του κόμματος. 

Ανεξέλεγκτος

Ωστόσο, παρά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χανίων επανήλθε με νέα υπαινικτική ανάρτηση, βάλλοντας εκ νέου κατά δημοσιογράφων και πολιτικών, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο καλός θέλει καλύτερο κι ο κακός θέλει χειρότερο», δίνοντας έτσι συνέχεια στις αντιδράσεις.

Αν και η Κουμουνδούρου απέφυγε να σχολιάσει τη νέα ανάρτηση του βουλευτή Χανίων, «παραπέμποντας» στο περιεχόμενο της πρώτης ανακοίνωσης με την οποία διαχώρισε τη στάση της από τον Παύλο Πολάκη, ο τελευταίος δείχνει σφοδρά χολωμένος με τη στάση του κόμματος απέναντί του.

Εξάλλου, δεν έχουν περάσει παρά μόνο δύο εβδομάδες από τη ρήξη μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη, στον απόηχο της διαφωνίας που διατύπωσε ο δεύτερος στα κομματικά όργανα αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τον Στέφανο Κασσελάκη να του απαντά, από βήματος της Κεντρικής Επιτροπής, πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε».

Θέατρο σκιών;

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που προβληματίζονται για το αν όλα όσα  συμβαίνουν με τον Πολάκη δεν είναι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επίσημου σχεδίου που στόχο έχει να συσπειρώνονται οι φανατικοί ΣΥΡΙΖΑίοι και ο Κασσελακης φαινομενικά να παίρνει αποστάσεις, «ψαρεύοντας» σε άλλα πολιτικά κοινά. Μάλιστα για να δικαιολογήσουν τα παραπάνω, οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, ο Χανιώτης βουλευτής λειτουργεί ως μόνιμη σκιά σε κάθε βήμα του προέδρου.

Εξάλλου, μέχρι προσφάτως ο αψύς Κρητικός είχε τοποθετήσει τον Στέφανο Κασσελάκη ως αιχμή της μαχόμενης κι ενίοτε ακραίας αντιπολίτευσης που ανέκαθεν πρέσβευε, ενώ στο πρόσωπο του νέου αρχηγού έβλεπε τον καταλληλότερο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, σταδιακά και ροκανίζοντας τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία, θα επανέλθει στην εξουσία (sic). Μάλιστα, χρησιμοποιώντας βιτριολικούς ως και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, δεν τον άφησε ποτέ να εκτεθεί στην εσωκομματική αντιπαράθεση με ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου και έγινε το τείχος που απέκρουε τις εις βάρος του επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυε τα βέλη του σε όσους επιχειρούσαν καθημερινά να τον διαβάλουν, χαρακτηρίζοντάς τον κενού περιεχομένου.

Από τη μεριά του, ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε ν’ ανταποδώσει την τυφλή εμπιστοσύνη κι απόλυτη στήριξη που είχε από τον Πολάκη, χρίζοντάς τον υπερσυντονιστή του κοινοβουλευτικού έργου και παρέχοντάς του την ελευθερία να ελέγχει κατά το δοκούν τους πάντες και τα πάντα.

«Μας τίμησες, πρόεδρε, θα τιμήσουμε κι εμείς τις προσδοκίες», έγραφε τον Οκτώβριο ο Παύλος Πολάκης, δημιουργώντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είχε πια πετύχει το σκοπό του και μπορούσε να δράσει απερίσπαστα. Τον παρουσίαζαν ως μέντορα του νέου προέδρου, αυτόν που τον εμπνέει, τον καθοδηγεί και παράλληλα κινεί τα νήματα υπογείως.

Εσχάτως, και δη μετά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οι αναδημοσιεύσεις των τοποθετήσεων του Στ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αραίωσαν, μέχρι που εξαφανίστηκαν κιόλας. Για την ώρα ο Πολάκης προτιμά να τηρεί αμυντική στάση και δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για όσα του καταλογίζονται. Δεν το έπραξε ούτε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή. 

Όλα ανοιχτά...

Αν και ο Πολάκης δεν ανέφερε ποτέ πως θα καταψηφίσει το δικαίωμα στο γάμο των ομοφυλόφιλων, είναι λογικό να εγείρονται αμφιβολίες για τη στάση του, όταν το νομοσχέδιο θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Στην περίπτωση καταψήφισης, θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης εκείνος που θα χρειαστεί να «πράξει τα δέοντα», όπως έχει δεσμευτεί για τους διαφωνούντες, δείχνοντας στον… μέντορά του την πόρτα της εξόδου.

Αλλοι πιστεύουν ότι το μεταξύ τους παιχνίδι θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να μετρηθούν οι δυνάμεις μέχρι τις ευρωεκλογές. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όμως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν αυτές οι διαλυτικές αντιπαραθέσεις συνεχιστούν, τότε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου μπορεί να μην υπάρχει καν συγκροτημένο κόμμα.