Ακολουθώντας το προσφιλές σ’ αυτόν σχέδιο προβολής μέσω της αυξανόμενης επικοινωνίας, ο Στέφανος Κασσελάκης, όλο το προηγούμενο διάστημα, κινήθηκε βάσει σχεδίου, εκμεταλλευόμενος και τα θετικά γι’ αυτόν στοιχεία των δημοσκοπήσεων που του δίνουν μεγάλο προβάδισμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Ετσι χθες, με βίντεό του στα social media, όπως είχε γίνει γνωστό εδώ και μέρες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα, απέναντι στον Παύλο Πολάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νικόλα Φαραντούρη.

Η ανάρτηση, τόσο σε επίπεδο λέξεων όσο και σε επίπεδο εικόνας, στόχευε στο συναίσθημα: «Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα. Ζητώ συγγνώμη. Από εσάς που απογοητεύσαμε. Από τους νέους που μας έφεραν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Από τις οικογένειες των παλιών αγωνιστών που μοιράζονταν συντροφικά στα δυο μια μπουκιά ψωμί, όχι μια χούφτα αξιώματα. Από τους 150.000 πολίτες που στήθηκαν στις ουρές πριν από μόλις έναν χρόνο. Είδατε. Τώρα γνωρίζετε. Τίποτα παραπάνω. Κοιτάμε στο αύριο. Πάμε να φτιάξουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να μη μας διώχνει, αλλά να μας χωράει όλους. Μια νέα ενότητα στη βάση, στην κοινωνία, στην πραγματική ζωή. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει όλη τη δύναμη στα μέλη και τους φίλους. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρακαλάει να γίνει συνιστώσα της διαπλοκής. Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος. Σήμερα, η φωνή των πολλών. Αύριο, η κυβέρνηση της προόδου».

Σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει: «Δεν έχω κομματικό μηχανισμό. Είχα και έχω μόνο εσάς. Γι’ αυτό μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για πρόεδρο. Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: “Είμαι εδώ!”» “Είμαι εδώ”, για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. “Είμαι εδώ”, για να μην αποκλειστεί κανένας ψηφοφόρος από την κάλπη».

Καταγγελίες και αποχωρήσεις

Πέρα από τις κινήσεις των υποψηφίων προέδρων, σε επίπεδο κομματικών στελεχών το κλίμα είναι εκρηκτικό. Σκηνικό έντασης καταγράφεται σχεδόν παντού, συνοδευόμενο από καταγγελίες για αντικαταστατικές κινήσεις και αποχωρήσεις στελεχών από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, αρκετά μέλη της κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Ελένη Συμεωνίδου, ένα από τα τρία μέλη του οργανωτικού και της ομάδας των «87», αυτοβούλως και παρακάμπτοντας το όργανο, συνέταξε και απέστειλε εγκύκλιο στις οργανώσεις με την οποία απαιτούσε από τις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές να αυτολογοκρίνονται σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις που κάνουν στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως η Ελένη Συμεωνίδου απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη που πρόσκεινται στους «87» αρνήθηκαν να θέσουν προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα την αποχώρηση από τη συνεδρίαση αρκετών στελεχών της ΚΟΕΣ.

«Νοθεία» μέσω… πρώην

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες «εμπλέκουν» έμμεσα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Αριστερά, η οποία φέρεται να κινητοποιείται με σκοπό τη συμμετοχή, με φήμες να κυκλοφορούν στη Δυτική Ελλάδα ότι κεντρικό πρόσωπο του κόμματος προτρέπει παλιά μέλη που είχαν αποχωρήσει να γραφτούν ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Φάμελλου, ανοίγοντας έτσι και τον δρόμο της επιστροφής τους.

Πρόσωπα που υποστηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο λένε ότι δεν είναι η μόνη περιοχή όπου κομματικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ παροτρύνουν τους αποχωρήσαντες να επιστρέψουν και να εγγραφούν, ώστε να μην εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για τις εξελίξεις γύρω από την εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο κόμμα «έχει φτάσει στο απροχώρητο», επισημαίνοντας ότι «ο λόγος που προχώρησε η πρόταση μομφής και η υποβολή υποψηφιοτήτων ήταν αυτή ακριβώς η απαξίωση και σαν κόμμα και ιδέες, γι’ αυτό και μιλάω για επανεκκίνηση». Σε ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως είναι περήφανος που συμμετείχε στην κυβέρνησή του.

Ωστόσο, η ενδιαφέρουσα κόντρα των τελευταίων 24ωρων είχε πρωταγωνιστές τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον Νίκο Κοτζιά. «Δεν μπορώ να τους βλέπω (σσ: τον Αρη Σπηλιωτόπουλο και τον Ευάγγελο Αντώναρο) να μου κουνάνε εμένα το δάχτυλο και να μου λένε εκείνοι τι είναι και τι δεν πρέπει να είναι η Αριστερά και να λέει ότι η άλλη Αριστερά, έξω από αυτούς, είναι χουντική…», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, με ανάρτηση στο Χ αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Διαχρονικά, έχω προοδευτικό πρόσημο. Ανταποκρίθηκα στο δημοκρατικό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα πριν την εκλογή του Κασσελάκη. Εκφράζω τον εαυτό μου και μόνο. Εχω το ίδιο δικαίωμα έκφρασης με τον Νίκο Κοτζιά που ήταν στην ίδια κυβέρνηση υπουργός με Π. Καμμένο που στα εθνικά κουνούσε το δάχτυλό του».