Ναι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα τα… αλλάξει όλα αν γίνει πρωθυπουργός. Την επόμενη ημέρα, όπως έκανε και ο προκάτοχός του όταν υποσχόταν να σκίσει τα μνημόνια, να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα μνημονιακά μέτρα. Εδώ θα αλλάξει και το… σύνταγμα. Ίσως το καταργήσει κιόλας. Μόνος του αφού δεν θα γίνει απλά πρωθυπουργός, αλλά… αυτοδύναμος πρωθυπουργός.

Δεν πρόκειται για κάποιο είδος ειρωνείας. Αυτό προκύπτει απ’ όσα δηλώνει και κυρίως από τις τελευταίες του αναφορές σχετικά με τη βουλευτική ασυλία. Όπως δήλωσε και από τη Ρόδο –το έχει ξαναπεί βέβαια– με το που θα γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει τη βουλευτική ασυλία. Είναι αυτό που έχει στο μυαλό του για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο, από τον Στέφανο της Ελλάδας.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα με την κατάργηση του συντάγματος. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Τουλάχιστον κανονικός. Η βουλευτική ασυλία προστατεύεται από το άρθρο 62 του συντάγματος. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, αυτό ισχύει. Για να αλλάξει, απαιτείται να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος από αυτήν τη Βουλή και να ολοκληρωθεί από την επόμενη.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, δεν μπορούν να προβούν σε ενέργειες όπως αυτές που… υπόσχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει μεταφέρει τον λαϊκισμό και τα ψέματα σε άλλα επίπεδα. Θα πει κανείς δεν ξέρει. Μπορεί. Θα έπρεπε όμως ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τέταρτος πολιτειακός παράγοντας –όπως πλέον συστήνεται– να ενημερωθεί για τις αρμοδιότητες ενός πρωθυπουργού, μιας κυβέρνησης και φυσικά της Βουλής, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας δηλαδή.

Παρεμπιπτόντως, θέμα ασυλίας ισχύει και σε άλλες χώρες, ισχύει και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Στέφανο της Ελλάδας. Άλλωστε ένα ψέμα παραπάνω δεν κοστίζει και τίποτα. Μήπως θα κληθεί να εφαρμόσει και τίποτα από αυτά που τάζει;