Στην τελευταία στροφή πριν από τις ευρωεκλογές και μέσα στην απελπισία τους για να καταφέρουν να τσιμπήσουν μερικές ψήφους και μαζί τα ποσοστά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετέρχονται όλες τις πιθανές και απίθανες μεθόδους. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος «επενδύει» στα fake news και στο... ξαναζεσταμένο φαγητό δήθεν αποκαλύψεων για την τραγωδία των Τεμπών προκειμένου να «χτυπήσει» την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεδίωξε να εργαλειοποιήσει την τραγωδία και να εκμεταλλευτεί τον πόνο και την οδύνη των συγγενών των θυμάτων, αλλά και το σοκ ολόκληρης της κοινωνίας. Αδιαφόρησε και εξακολουθεί να αδιαφορεί για τους στοιχειώδεις κανόνες της ηθικής και την αξιοπρέπεια και συνεχίζει στον ίδιο θλιβερό δρόμο για να μπορέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να πείσει λίγους ακόμα ψηφοφόρους να του δώσουν τις ψήφους τους. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχει καμία πραγματική διάθεση να πέσει φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία και στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Θεωρίες συνωμοσίας

Το μόνο που έχει σημασία για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου και τον Στέφανο Κασσελάκη είναι να υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου να δείχνουν με το δάχτυλο τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς του και την κυβέρνηση και να ικανοποιούν έτσι, τάχα, το λαϊκό αίσθημα που απαιτεί δικαιοσύνη – όπως ακριβώς και οι συγγενείς των θυμάτων.

Στους 15 μήνες που έχουν περάσει έτσι από την τραγωδία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει πολλές από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και δεν δείχνει καν να πτοείται από αντικειμενικά γεγονότα που τις καταρρίπτουν. Θεωρίες, για παράδειγμα, σχετικά με τις συνθήκες της σύγκρουσης, το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, την επιχείρηση διάσωσης και βέβαια το περιβόητο «μπάζωμα» για το οποίο έκανε πρώτος λόγο ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τα τελευταία 24ωρα είναι οι συσκέψεις που, τάχα, έγιναν γι’ αυτό το «μπάζωμα» και την αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων από τον τόπο της τραγωδίας και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να ανακαλυφθεί με αντίστοιχο τρόπο έως την άλλη Κυριακή που θ’ ανοίξουν οι κάλπες...

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνουν να πτοούνται ούτε από την κατάρρευση του κατηγορητηρίου που είχαν σπεύσει να εκδώσουν για υπουργούς και άλλα πολιτικά και μη πρόσωπα για την περιβόητη «σύμβαση 717». Παρότι εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι δεν υπήρξε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, επιμένουν στο ίδιο κατηγορητήριο που πλέον δεν έχει ούτε νομική ούτε πολιτική ή άλλη βάση.

Για ποιον λόγο; Μα για τον ίδιον: για να επηρεάσουν στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας κάποιους αναποφάσιστους να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Μια τραγωδία που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα και διερευνάται σε χρόνο-ρεκόρ από τη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και αποκορύφωμα βέβαια την τραγωδία στο Μάτι, στην οποία βρέθηκαν στο κάδρο των ευθυνών κυβερνητικά, αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ωστόσο, αυτό που μένει είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί πλέον και επισήμως σε ένα κόμμα των fake news. Διότι περί αυτού πρόκειται όταν υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας για μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Και είναι έκθετος γι’ αυτό προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αποδεικνύεται εν τέλει πως τίποτε νέο δεν κομίζει στην πολιτική ζωή του τόπου. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί παλιές και ξεπερασμένες μεθόδους για τις οποίες θα έπρεπε μάλλον να ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα πόσο ακριβά τις πλήρωσε, όπως και την τοξικότητα και τον πολακισμό που πλέον αποδεικνύεται πως, δυστυχώς, είναι δεύτερη φύση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του (νέου) αρχηγού του.

Το ίδιο και η χυδαιότητα ως προς τις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες καταφεύγει ο Στέφανος Κασσελάκης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για να «γράψει» με μια εντυπωσιακή ατάκα του στο τηλεοπτικό γυαλί. Τελικώς, είναι αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι»!