Τελικά αποκαλύφθηκε. Δόθηκε απάντηση στο ποιον μας θυμίζει ο Στέφανος Κασσελάκης στον χώρο της Αριστεράς. Στον χώρο που εκφράζει τον κομμουνισμό. Και ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά ο Ένγκελς. Το ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην κριτική που του άσκησε το ΚΚΕ για την παρουσία του στο Μουσείο Μπελογιάννη και τις εκεί δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι «εάν το ΚΚΕ θεωρεί ότι εγώ δεν θέλω να προσφέρω σε όλον τον κόσμο και ότι δήθεν εξυπηρετώ συμφέροντα, ας φέρει αποδείξεις να το πει αυτό».

Και στη συνέχεια μετά το σχόλιο του δημοσιογράφου σύμφωνα με το οποίο «άρα το ταξικό στοιχείο δεν είναι για εσάς αποδεκτό. Γιατί είναι βασικό στην ανάλυση του ΚΚΕ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Και ο Ένγκελς βιομήχανος ήταν. Έτσι δεν είναι;»

Ναι, έτσι είναι, Στέφανε. Ο πατέρας του Φρίντριχ Ένγκελς ήταν βιομήχανος και κληροδότησε την περιουσία του στα παιδιά του. Και έτσι, ναι, ήταν βιομήχανος. Και κάπου εκεί σταματούν και οι… ομοιότητες. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες και ταράξουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον ρόλο του Ένγκελς στον κομμουνισμό, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με όσα πρέσβευε.

Βέβαια, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να θεωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης ότι υπάρχει και άλλη μια ομοιότητα που συνδέεται με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος και το βάρος που έπεσε στους ώμους αναφορικά με την καθοδήγηση του… κομμουνισμού, διότι και ο Φρίντριχ Ένγκελς κάτι τέτοιο έπαθε με τον θάνατο του Καρόλου Μαρξ, με τον οποίο συνέγραψε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και το Κεφάλαιο.

Τελικά μπορεί να είχε και δίκαιο στη σύγκριση που έκανε…