«Του λόγου μέτρον εστίν ουχ ο λέγων, αλλ’ ο ακούων» (την ομιλία αξιολογεί όχι αυτός που μιλάει αλλά αυτός που ακούει)

Πλάτων

Σημασία δεν έχει τι ισχυρίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης για τα αστακοκάραβα και τις εταιρείες του όταν μιλάει στο κομματικό ακροατήριο και στο TiKTok. Σημασία έχει αν όλα όσα λέει συνοδεύονται από στέρεα επιχειρήματα και πειστήρια. Μέχρι στιγμής, πάντως, όλα όσα λέει παραπέμπουν στο έπεα πτερόεντα και άπτερος μύθος. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει, πειστικά, για το ποια από τις εταιρείες που έχει στο εξωτερικό έδωσε το περιβόητο δάνειο στο κόμμα του.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή... Στις 23 Φεβρουαρίου 2024, η ιστοσελίδα News247 του Δημήτρη Μάρη αποκαλύπτει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας, με το ρεπορτάζ να κάνει λόγο για «σοβαρά νομικά και πολιτικά ερωτήματα από τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στην εταιρεία Osios LLC».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αποκαλύψει λίγες ημέρες πριν ότι δανειοδότησε με δικά του χρήματα τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων. «Η στάση μου είναι μια στάση αξιοπρεπής και ανιδιοτελής. Δάνεισα 230.000 ευρώ. Ολα έχουν γίνει σύννομα», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Star Channel στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Ωστόσο στο ρεπορτάζ του News247 παρουσιάζεται μια διαφορετική εκδοχή. «Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc., η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται "Corporate Seal, 2017, Delaware". Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρείας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση. Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρεία καταγράφεται ως "Domestic", δηλαδή ως εταιρεία με έδρα εντός της Πολιτείας του Delaware».

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και συγκεκριμένα με νόμο του 2016 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, «απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρείας».

Το χρονοδιάγραμμα

«Το Δώρο Χριστουγέννων δεν πληρώθηκε από αυτά τα χρήματα. Το δάνειο επιστράφηκε», λέει λίγο αργότερα ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος απολύθηκε με εντολή Κασσελάκη. Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανάρτηση του Θύμιου Γεωργόπουλου:

• Το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη μπήκε στο λογαριασμό της Left Media ΑΕ το απόγευμα της Παρασκευής 29/12/2023, ενώ το Δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είχε καταβληθεί ήδη την Πέμπτη 21/12/2023 και η μισθοδοσία των εργαζομένων για τον Δεκέμβριο το πρωί της Παρασκευής 29/12/2023.

• Το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής.

Τα αστακοκάραβα

Ερχόμαστε τώρα στις τελευταίες αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με τα περίφημα αστακοκάραβα του Στέφανου Κασσελάκη... «Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, στην εταιρεία Κασσελάκη ανήκουν δύο αστακοκάραβα, το "Timothy Michael", κατασκευής του 1984, μήκους 23 μέτρων και χωρητικότητας 106 τόνων, όπως και το "Debbie Ann" του 1979, μήκους 19,76 μέτρων και χωρητικότητας 115 τόνων, το οποίο τελεί σε καθεστώς πώλησης τα τελευταία χρόνια στο Atlantic Brokerage House, χωρίς να αναγράφεται η τιμή που ζητείται από την ΤΜ Lobstering LLC», γράφει το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

Επειτα από τρία 24ωρα ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίζει να απαντήσει: «Εχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023». Και κάπου εδώ αρχίζουν να μπλέκουν τα πράγματα για τον... αστακοκαραβοκύρη Κασσελάκη. Mετά την απάντηση Κασσελάκη πηγές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν τα εξής: «Οι παλινωδίες του κ. Κασσελάκη γύρω από τις εταιρείες που κατέχει στο εξωτερικό έχουν εξαφανίσει κάθε ψήγμα σοβαρότητας. Την 1η Μαρτίου ο κ. Κασσελάκης δηλώνει δημόσια: "Eχω ακόμα μερίσματα, χωρίς να είμαι στη διοίκηση". Σήμερα ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει: "Εχω αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από τις 10/3/2023". Τι αλήθεια ισχύει για τη συγκεκριμένη εταιρεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι αλήθεια ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρείες που διαθέτει στο εξωτερικό; Αφού, όπως λέει, έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος έχει δανείσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Δικαστική έρευνα

Να σημειωθεί, τέλος, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα που έχει διαταχθεί εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της εταιρείας Osios LLC, της οποίας εμφανίζεται ιδιοκτήτης. Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να μπει, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, «το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες», που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να είναι ιδιοκτήτες εταιρειών στο εξωτερικό.