Στις 28 Φεβρουαρίου 1926 γεννήθηκε η μονάκριβη κόρη του Στάλιν, Σβετλάνα. Αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα της, το 1953, πήρε το επίθετο της μητέρας της (Αλιλούγιεβα). Το 1963, ερωτεύτηκε παράφορα τον Ινδό κομμουνιστή Kunwar Brajesh Singh. Ζήτησε άδεια να τον παντρευτεί, αλλά οι σοβιετικές αρχές τής το απαγόρευσαν. Ο αγαπημένος της πέθανε μετά από τρία χρόνια και οι Σοβιετικοί έδωσαν άδεια στη Σβετλάνα να ταξιδέψει στην Ινδία για να μεταφέρει τις στάχτες του στην οικογένειά του. Στις 9 Μαρτίου 1967, πέρασε τις πύλες της αμερικάνικης πρεσβείας στο Νέο Δελχί και είπε στον πρώτο υπάλληλο που συνάντησε μπροστά της: «Τώρα βέβαια εσείς δεν θα με πιστέψετε, αλλά είμαι η κόρη του Στάλιν».

Εν συνεχεία, ζήτησε να υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ! Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, την 21η Απριλίου 1967 έφτασε στις ΗΠΑ και, αφού πρώτα έκαψε δημοσίως το σοβιετικό της διαβατήριο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σιχαίνομαι τον κομμουνισμό, αγαπώ τον Θεό, την Αμερική και τη μηλόπιτα», ενώ αποκάλεσε τον πατέρα της «ηθικό και πνευματικό τέρας»! Δεν του συγχώρεσε ποτέ ότι ήταν υπεύθυνος για την αυτοκτονία της μητέρας της, καθώς και για τις δολοφονίες της θείας, του εξαδέρφου της, αλλά και των δύο ετεροθαλών αδελφών της – που έγιναν φυσικά με εντολή του. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής της στις ΗΠΑ και απεβίωσε το 2011.

Κι όμως, υπάρχουν κόμματα που αρνούνται να αποκηρύξουν τον σταλινισμό και «θορυβούνται» όταν περνάνε ψηφίσματα για την εξίσωσή του με τον ναζισμό.