Σκληρή κριτική έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης στον Στέφανο Κασσελάκη, αποδίδοντάς του σχέσεις με τον «τραμπισμό», παρά με τα προοδευτικά κόμματα, σε πάνελ της ΕΡΤ, με τους δημοσιογράφους Απόστολο Μαγγηριάδη και Γιώργο Κουβαρά. Κληθείς να σχολιάσει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει μια διαδικασία ανάδειξης προέδρου του κόμματος, αντίστοιχη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Σπίρτζης είπε πως «αν δεν υπάρχει υποψηφιότητα του κυρίου Κασσελάκη, μπορεί». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη έχει κατατεθεί, ο κύριος Σπίρτζης είπε «θα το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί ο κύριος Κασσελάκης είναι ο άνθρωπος της "ορθής επανάληψης"».

Στην ένσταση του δημοσιογράφου, αναφορικά με τη δημοκρατικότητα της συγκεκριμένης δήλωσης, ότι δηλαδή προϋπόθεση για αθρόα προσέλευση και πολιτισμένο ντιμπέιτ, είναι να μην υπάρχει η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον προοδευτικό κόσμο». Στο σχόλιο του Χρήστου Σπίρτζη, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοσιογράφος είπε πως «πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απ' τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κύριος Σπίρτζης απάντησε στο σχόλιο λέγοντας «Και είδαμε αυτά που έλεγε -ως πολιτικό αφήγημα- και η πρακτική του, έχει σχέση με δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα και συμπεριφορές. Με τον "τραμπισμό" δηλαδή, για να μην πω και τίποτα χειρότερο. Παρά με δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα».

Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά, ενώ πράγματι πολλές από τις πρακτικές του, τις «ξεσήκωσε» από το εγχειρίδιο του «τραμπισμού». Παρά ταύτα, η διεξαγωγή μιας πολιτισμένης διαδικασίας, δε θα έπρεπε να εξαρτάται από τον αποκλεισμό ενός υποψηφίου, ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Κυρίως, διότι αυτό που διαβάζει κανείς πίσω απ' τις γραμμές, είναι ότι εάν τους «χαλάει τη σούπα» ένας «τραμπικής υφής» υποψήφιος και τους αναγκάζει να φερθούν αναλόγως, τότε μάλλον έχουν ψήγματα «τραμπισμού» και οι υπόλοιποι -τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν- και τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια στο πρώτο «εξωτερικό ερέθισμα». Τους «έκαψε» όλους ο κύριος Σπίρτζης.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Απόστολος Μαγγηριάδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο; Να έχει αθρόα συμμετοχή στις εκλογές; Να κάνει ένα πολιτισμένο ντιμπέιτ, να κάνει λίγο - πολύ αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους δυο μήνες;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αν δεν υπάρχει υποψηφιότητα του κυρίου Κασσελάκη, μπορεί. Αν υπάρχει -»

Απόστολος Μαγγηριάδης: «Υπάρχει πάντως υποψηφιότητα Κασσελάκη πάντως. Έχει κατατεθεί»

Χρήστος Σπίρτζης: «Θα το δούμε μέχρι το τέλος, γιατί ο κύριος Κασσελάκης είναι ο άνθρωπος της "ορθής επανάληψης". Αν λοιπόν δεν υπάρχει, μπορεί».

Γιώργος Κουβαράς: «Μα πόσο δημοκρατικό μπορεί να ακούγεται αυτό που λέτε τώρα κύριε Σπίρτζη; Λέτε δηλαδή, ότι αν δεν κατέβει ένας άνθρωπος μπορείτε να κάνετε δημοκρατικές εκλογές, ενώ αν κατέβει δεν μπορείτε; Αυτό είναι δημοκρατία κόμματος τώρα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, όχι, άλλο λέω».

Γιώργος Κουβαράς: «Μα τι άλλο λέτε; Αυτό είπατε, αυτό κατάλαβα».

Χρήστος Σπίρτζης: «Στρεβλώνετε τα λόγια μου. Ο κύριος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση, όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον προοδευτικό κόσμο -»

Γιώργος Κουβαράς: «Μα, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν. Εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απ' τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Χρήστος Σπίρτζης: «Και είδαμε αυτά που έλεγε -ως πολιτικό αφήγημα- και η πρακτική του, έχει σχέση με δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα και συμπεριφορές. Με τον "τραμπισμό" δηλαδή, για να μην πω και τίποτα χειρότερο. Παρά με δημοκρατικό, προοδευτικό κόμμα».

Γιώργος Κουβαράς: «Εάν εκλεγεί ο κύριος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί τα γκάλοπ τον Κασσελάκη δείχνουν πρώτο-, εσείς θα φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ε, είναι προφανές».