Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Σπύρο Φρεμεντίτη. Κληθείς να σχολιάσει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ψυχικό χάσμα ανάμεσα στα στελέχη, λόγω του τρόπου της διαδικασίας που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτηρίζοντας την απολίτικη διαδικασία, η οποία μάλιστα πήρε οπαδικά χαρακτηριστικά από τη βάση, μέχρι την κορυφή.

Επί πλέον, αποδίδει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον τρόπο με τον οποίο ευτελίστηκε η διαδικασία, στα στελέχη των συνιστωσών, τα οποία πίεζαν για να γίνει άμεση εκλογή προέδρου, προτού καν γίνει το συνέδριο του κόμματος, μετά από μια διπλή στρατηγική ήττα. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για τα στελέχη που μετείχαν στα κομματικά όργανα και δεν παραιτήθηκαν μετά την διπλή εκλογική συντριβή. Είναι διασκεδαστικό να κάνει την πιο σοβαρή πολιτική αποτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένας «πασοκογενής», διότι αποδεικνύει την τεράστια πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ: όλα αυτά τα χρόνια και με τόσα πολλά -θεωρητικά τουλάχιστον- έμπειρα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε διαχρονικά ανίκανος να καταλάβει όχι μόνο τι έφταιξε και έχασε, αλλά και γιατί κέρδισαν εξαρχής το 2015. Κρίνοντας μάλιστα από τα στελέχη που έχει επιλέξει να έχει δίπλα του ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτό το μοτίβο της κριτικής (αν)ικανότητας, δεν προβλέπεται να αλλάζει.

Η δήλωση Σπίρτζη

Παναγιώτης Στάθης: «Τώρα εδώ που τα λέμε, κι εσείς με το ενάμισι πόδι έξω είστε. Με ποια έννοια το λέω: εσείς έχετε πει άλλα πράγματα από την αρχή, άρα είστε αποστασιοποιημένος από όλο αυτό το πράγμα που γίνεται. Και δεν είστε μόνο εσείς, είναι και πολλοί άλλοι».

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν συμφωνούσα με τη διαδικασία, η οποία δεν είναι όλο αυτό το απωθητικό πράγμα σε ένα κόμμα, με τα εσωκομματικά σε σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες που μας στηρίζουν. Είναι ουσία. Όταν υπάρχουν διαφωνίες μέσα σε ένα κόμμα, οφείλουμε να κάνουμε πολιτικές διαδικασίες, προκειμένου το πρώτο που πρέπει να επιχειρηθεί, είναι να καταγραφούν, να γίνει μια συζήτηση, μια προσπάθεια σύνθεσης και σε αυτό ο προοδευτικός κόσμος και η Αριστερά έχει παράδοση».

Παναγιώτης Στάθης: «Ναι, αλλά εδώ υπάρχει και ένα ψυχικό χάσμα -πέραν του πολιτικού χάσματος- υπάρχει και ένα ψυχικό χάσμα που δεν γεφυρώνεται όπως φαίνεται».

Χρήστος Σπίρτζης: «Το ψυχικό χάσμα δημιουργήθηκε γιατί πήγαμε σε μια απολίτικη διαδικασία, που πήρε οπαδικά χαρακτηριστικά από τη βάση, μέχρι την κορυφή. Και δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά».

Σπύρος Φρεμεντίτης: «Αυτό ήταν ευθύνη του Κασσελάκη; Ή ήταν ευθύνη των πιο ψημένων πολιτικά προσώπων;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι, αυτό ήταν ευθύνη όσων στήριξαν και επέλεξαν -και από τις δυο μεριές, γιατί αυτή είναι η αλήθεια- το να πάμε άρον-άρον να εκλέξουμε έναν πρόεδρο, μετά από μια διπλή στρατηγική ήττα».

Σπύρος Φρεμεντίτης: «Δεν οδήγησε ο κύριος Τσίπρας αυτή τη διαδικασία όμως έτσι; Σηκώθηκε και έφυγε και άφησε το κόμμα χωρίς αρχηγό;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια επιλογή, αναλαμβάνοντας τις δικές του ευθύνες. Μάλλον θα πρέπει να απολογηθούν όσοι δεν έκαναν το ίδιο και μετείχαν όλα αυτά τα χρόνια, στα κορυφαία όργανα».

Λάμπρος Καλαρρύτης: «Αυτοί τι θα έπρεπε να κάνουν; Να αναλάβουν την ευθύνη με ποιον τρόπο;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Να παραιτηθούν και να εκλέξει η κεντρική επιτροπή νέα όργανα. Είναι προφανές το τι έπρεπε να κάνουν».