Το πολυδιαφημισμένο -από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- μοντέλο της Πορτογαλίας, που Νίκος Ανδρουλάκης και Αλέξης Τσίπρας θεωρούσαν κατάλληλο για την Ελλάδα, από χθες φοράει… «βραχιολάκια». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε, λόγω εμπλοκής σε υπόθεση διαφθοράς.

Ουδεμία εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όσο κι αν οι απανταχού σοσιαλιστές είναι… υπεράνω υποψίας. Αλλά ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο οι φυλές της ελληνικής Αριστεράς, σε πολλές περιπτώσεις, το αγνόησαν. Εχει ωστόσο τη σημασία του ότι ο Κόστα αποτελεί πρότυπο για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσαν η Ελλάδα να ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε ενεργειακό και οικονομία. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσία του Αντόνιο Κόστα, μίλησε για «ατολμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και να προβεί στη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά».

Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν, κατά τον Πλούταρχο – και στην προκειμένη όλα εξηγούνται, αρκεί στον δρόμο προς την πράσινη ενέργεια (οι συλλήψεις αφορούν αθέμιτη επιρροή και διαφθορά σε συμβάσεις σχετιζόμενες με το πράσινο υδρογόνο) ο πρωθυπουργός να είναι σοσιαλιστής σε… κράτος δικαίου.