Παραιτήθηκε ο «πρωθυπουργός πρότυπο» κατά την ελληνική σοσιαλιστική και αριστερή νομενκλατούρα, Αντόνιο Κόστα, καθώς η πορτογαλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην επίσημη κατοικία του και συνέλαβε τον προσωπάρχη του, Βίτορ Εσκάρια, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πορτογαλική εισαγγελία, ο πρωθυπουργός ερευνάται στο πλαίσιο της έρευνας. Η έρευνα συνδέεται με σχέδια έρευνας λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας και με ένα μεγαλεπήβολο έργο πράσινου υδρογόνου στο Σινές.

Οι αστυνομικές έρευνες στην κατοικία του πρωθυπουργού και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών συνεχίζονται, σύμφωνα με το Politico. Εκτός από τον Escaria, έχουν επίσης συλληφθεί ο προσωπικός σύμβουλος του Κόστα, Ντίογκο Λακέρδα – ένας από τους στενότερους έμπιστους του πρωθυπουργού – και ο Νούνο Μασκαρένιας, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Sines.

Φεβρουάριος 2022: Τα συγχαρητήρια Τσίπρα και η «Ευρώπη της προοόδου και της αλληλεγγύης»

Για την ελληνική σοσιαλιστική ομάδα και την αριστερά, ο Αντόνιο Κόστα ήταν κάτι σαν ίνδαλμα. Το 2022, στην επανεκλογή του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει μαζί του για θερμά συγχαρητήρια, ενώ ο κ. Κόστα είχε απαντήσει τότε στον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, ότι θα εργαστούν μαζί για «την Ευρώπη της προόδου και της αλληλεγγύης». 

Ύποπτος και ο Ζοάο Γκαλάμπα

Ως ύποπτος για την εν λόγω υπόθεση κατονομάστηκε και ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τις εργασίες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα που είχε κάνει το Politico το 2021 σε ένα από τα συστήματα εξόρυξης στο Μοντεαλέγκρε αναδεικνύοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί τελικά η πορτογαλική κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που συνελήφθη, έχει επίσης στοιχηματίσει πολλά σε έναν σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Το πορτογαλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Lusa ανέφερε ότι ο Κόστα συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα λίγο πριν την έφοδο στο σπίτι του. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, αλλά δεν έχουν δοθεί στον Τύπο πληροφορίες για το τι συζητήθηκε.

Λίγο μετά την αποχώρηση του Αντόνιο Κόστα από το προεδρικό μέγαρο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTP μετέδωσε ότι ο Πορτογάλος Πρόεδρος κάλεσε τη Lucília Gago, τη γενική εισαγγελέα της Πορτογαλίας.