Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας, προκειμένου να συζητηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο, δίχως τους ακραίους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για μία τριμερή συνάντηση αύριο με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να συζητηθούν νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης σε συνολικό επίπεδο και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.

Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες χώρες από τους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν οι Βρυξέλλες. Οι συνθήκες, ωστόσο, έχουν αλλάξει, με έναν πόλεμο να εξελίσσεται στο κέντρο της Ευρώπης και την ενεργειακή-πληθωριστική κρίση να δοκιμάζει τις οικονομίες, γεγονός που ανατρέπει και τα δεδομένα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν οι χώρες – μέλη.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ,