Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα την επιβολή περισσότερων περιορισμών στην πώληση λογισμικού κατασκοπίας Pegasus, που χρησιμοποιείται για κατασκοπία σε βάρος δημοσιογράφων και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Είναι σημαντικό τέτοιο λογισμικό να μην καταλήγει σε κακά χέρια» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να πωλείται τέτοιο λογισμικό σε χώρες όπου η επιτήρηση των επιχειρήσεων (υποκλοπών) από τη δικαιοσύνη δεν είναι ίσως διασφαλισμένη».
Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισαν έναν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016 προκειμένου να παρακολουθηθούν ενδεχομένως, και τους μοιράστηκαν με μια κοινοπραξία 17 διεθνών ΜΜΕ που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους την περασμένη Κυριακή.
Οι αποκαλύψεις ώθησαν τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα να ζητήσει μορατόριο στις πωλήσεις. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε επίσης τη Δευτέρα μια καλύτερη «ρύθμιση της μεταφοράς τεχνολογιών επιτήρησης», βλέποντας μια «επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί αυστηρός έλεγχος».
Την περασμένη Τρίτη, η εφημερίδα Le Monde , ο ραδιοσταθμός Radio France, η βρετανική The Guardian και η αμερικανική The Washington Post μεταξύ άλλων, που ανήκουν σε κοινοπραξία 17 μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις για ένα σύστημα μαζικής κατασκοπείας το οποίο συνδέεται με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus, ανέφεραν ότι ένας αριθμός αρχηγών κρατών βρισκόταν «στον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών που είχαν επιλεγεί από υπηρεσία ασφαλείας του μαροκινού κράτους, χρήστη του λογισμικού Pegasus, για δυνητική πειρατεία». Το Pegasus χρησιμοποιήθηκε και για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ανδρών και γυναικών πολιτικών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη επικεφαλής επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό κατασκοπίας.
Ο Μακρόν συγκάλεσε σήμερα έκτακτη υπουργική σύνοδο για την «υπόθεση Pegasus και το θέμα της κυβερνοασφάλειας».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την υπόθεση αυτή», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι συνεχίζει τις έρευνες μετά τις αποκαλύψεις για την παρουσία τηλεφωνικών αριθμών του Μακρόν μεταξύ των δυνητικών στόχων του Pegasus.
«Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία, αν αυτό που αποκαλύφθηκε από τον Radio France (και την Le Monde) επιβεβαιωθεί και αποδειχθεί, είναι πολύ σοβαρή», επανέλαβε σήμερα ο Ατάλ.
Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του.
H NSO δηλώνει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Το Ριάντ διαψεύδει τις κατηγορίες κατασκοπείας
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το Pegasus για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ανδρών και γυναικών πολιτικών, ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη επικεφαλής επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η κοινοπραξία των 17 διεθνών μέσων.
Το Ριάντ διέψευσε τις κατηγορίες κατασκοπείας. «Αξιωματούχος διέψευσε τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν από τον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οντότητα του βασιλείου φέρεται να χρησιμοποίησε ένα λογισμικό για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες», μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, χωρίς να διευκρινίζει το όνομα του λογισμικού. Η Σαουδική Αραβία «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τις πρακτικές», πρόσθεσε το SPA. Το Ριάντ διεξάγει μια σκληρή καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα από τότε που ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανέλαβε ντε φάκτο τα ηνία της εξουσίας το 2017.