Την απόκτηση της τέταρτης φρεγάτας Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, σκοπεύει να βάλει στο «τραπέζι» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12:00 υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν και η ατζέντα των συνεδριάσεων του δεν δημοσιοποιείται, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα εισηγηθεί και επισήμως για την αγορά τέταρτης φρεγάτας, Belharra όπως προανήγγειλε κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιέν Λακορνί. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Λεκορνί, υπεγράφη επίσης η προμήθεια 16 πυραύλων Exocet για την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ γίνεται σε μια περίοδο γενικότερης αναζήτησης προσανατολισμού και για κρίσιμες αποφάσεις, όπως το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI).
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει μείνει στη διαβεβαίωση ότι το έργο θα επανεκκινήσει εν ευθέτω χρόνω, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται πότε. Δεν υπάρχει ακόμη NAVTEX για το πλοίο που θα συνεχίσει τις έρευνες, οι οποίες έχουν μείνει στη μέση. Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από αξιολόγηση όλων των δεδομένων, με βάση και τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από εταίρους και συμμάχους.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X είπε: «Υπάρχουν πάντα εντάσεις. Η γεωγραφία, αντί να μας ενώνει μας διχάζει» και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία. Το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
Μεταναστευτικό
Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συζητήσει και για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η μεταναστευτική πολιτική αυστηροποιείται περισσότερο με τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη να διακηρύσσει ότι «η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται να βρίσκονται στη χώρα είναι θεμέλιο της μεταναστευτικής πολιτικής.
Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανεξέλεγκτης εισόδου και παραμονής». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «Όποιος είναι παράνομα στη χώρα, πρέπει να φύγει. Διαφορετικά θα υπάρχει αποστέρηση της ελευθερίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η παραμονή στη χώρα δεν είναι αυτονόητη ούτε ανεξέλεγκτη».
Αυτές οι νέες παράμετροι της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που προωθούνται σε κεντρικό επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ.
Το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται, επίσης, να εγκρίνει την παράταση συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά από αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως με μικρή συμμετοχή.